Nema pravnih prepreka za most kopno-Pelješac

Srna
Nema pravnih prepreka za most kopno-Pelješac

Sarajevo - Hrvatski predstavnici u parlamentu BiH saopštili su danas da ne postoje bilo kakvi međudržavni ugovori ili drugi relevantni propisi koji bi izgradnjom mosta kopno-Pelješac u Hrvatskoj bili dovedeni u pitanje.

Klubovi hrvatskog naroda u Domu naroda i HDZ BiH-HNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH navode da je javnost u BiH u posljednje vrijeme suočena sa velikim brojem informacija o izgradnji mosta kopno-Pelješac, među kojima ima i onih sa političkim prizvukom koje se uklapaju u predizbornu kampanju.


"Stručne komisije BiH i Hrvatske 7. decembra 2006. godine u potpunosti su usaglasile sve tehničke karakteristike mosta kopno-Pelješac, i to na način što je Hrvatska u potpunosti udovoljila zahtjevima BiH - 200 metara širina plovnoga puta i 55 metara visina svijetlog otvora mosta", navodi se u saopštenju.

Hrvatski delegati i poslanici dodaju da se izgradnjom mosta kopno-Pelješac ni na koji način ne prejudiciraju, niti stvaraju pravne pretpostavke za rješavanje drugih pitanja iz Konvencije UN o pravu mora.

"Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da usaglašene tehničke karakteristike mosta obezbjeđuju mogućnost neškodljivog pristupa BiH otvorenom moru", navodi se u saopštenju.

Uz podsjećanje da je Evropska komisija 7. jula odobrila ovaj projekt i 375 miliona evra za njegovo finansiranje, hrvatski predstavnici u parlamentu BiH dodaju da je više nego očito da je izgradnja mosta kopno-Pelješac prepoznata kao izuzetno važan infrastrukturni projekt i za samu EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana