Nema povrede vitalnog interesa Bošnjačkog naroda

Srna
Nema povrede vitalnog interesa Bošnjačkog naroda

Banjaluka - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je danas da u izboru članova Regulatorne komisije za energetiku Srpske nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

"Vijeće je ocijenilo da se poimenično navođenje lica, koja su izabrana u Regulatornu komisiju za energetiku Republike Srpske, ne može smatrati povredom prava konstitutivnih naroda da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Regulatorna komisija za energetiku nema obilježja zakonodavnog organa vlasti, nije organ izvršne vlasti, jer organizaciono i funkcionalno nije podređena Vladi Republike Srpske, niti je pravosudni organ vlasti.

"Vijeće smatra da nije nužna primjena načela obavezne proporcionalne zastupljenosti u navdenoj komisiji, budući da se ovakva zastupljenost, prema Ustavu, odnosi na javne institucije, odnosno ministarstva u Vladi Republike Srpske, opštinske organe vlasti i sudove", pojašnjava se u saopštenju.

Konstatovano je da se Zakonom o energetici ne zahtjeva poštovanje principa ravnomjerne zastupljenosti konstitutivnih naroda, ostalih i građana u sastavu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske imenovala je članove Regulatorne komisije za energetiku Srpske 23. septembra ove godine.

Nakon toga Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske podnio je zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, jer pripadnik bošnjačke nacionalnosti nije izabran u Regulatornu komisiju za energetiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana