Нема повреде виталног интереса Бошњачког народа

Срна
Нема повреде виталног интереса Бошњачког народа

Бањалука - Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је данас да у избору чланова Регулаторне комисије за енергетику Српске није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

"Вијеће је оцијенило да се поименично навођење лица, која су изабрана у Регулаторну комисију за енергетику Републике Српске, не може сматрати повредом права конститутивних народа да буду адекватно заступљени у законодавним, извршним и правосудним органима власти", саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

Регулаторна комисија за енергетику нема обиљежја законодавног органа власти, није орган извршне власти, јер организационо и функционално није подређена Влади Републике Српске, нити је правосудни орган власти.

"Вијеће сматра да није нужна примјена начела обавезне пропорционалне заступљености у навденој комисији, будући да се оваква заступљеност, према Уставу, односи на јавне институције, односно министарства у Влади Републике Српске, општинске органе власти и судове", појашњава се у саопштењу.

Констатовано је да се Законом о енергетици не захтјева поштовање принципа равномјерне заступљености конститутивних народа, осталих и грађана у саставу Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске именовала је чланове Регулаторне комисије за енергетику Српске 23. септембра ове године.

Након тога Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске поднио је захтјев за утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа, јер припадник бошњачке националности није изабран у Регулаторну комисију за енергетику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана