Nema povišene radiokativnosti u opštini Novi Grad

nezavisne.com
Nema povišene radiokativnosti u opštini Novi Grad

Sarajevo - Mjerenja radioaktivnosti u zraku koja je izvršio državni inspektor za radijacionu i nuklearnu sigurnost na lokaciji općine Novi Grad koja se nalazi na najbližoj udaljenosti od Trgovske Gore i utvrdio da nema povišene radioaktivnosti u zraku.

Rečeno je to u Informaciji o sigurnosti zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori koju je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost dostavila poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Zajednička Komisija za odbranu i sigurnost PSBiH zadužila je ovu Agenciju da dostavi detaljnu informaciju o mjerama koje se poduzimaju u vezi sa sigurnošću stanovništva i životne sredine u blizini lokacije na Trgovskoj gori u Republici Hrvstakoj gdje se planira odlagati za prvo vrijeme radioaktivni , a naknadno i nuklearni otpad. 

U Informaciji je navedeno da je Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske također je izvršio mjerenja i dostavio ovoj Agenciji rezultate koji ukazuju da nema povišene radioaktivnosti u zraku te je zaključeno da je radioaktivnost na ovom području u normalnim prirodnim okvirima prirodnog zračenja. 

Jasmin Emrić, poslanik A-SDA smatra da bi Vijeće ministara BiH trebalo pripremiti sveobuhvatnu informaciju ovom pitanju jer na osnovu dostavljenih akata može vidjeti da se hronološki ne prate ove aktivnosti. 

Saša Magazinović, poslanik SDP-a šokiran je nekim formulacijama iz informacije posebno jer se blago konstatira da takva situacija nije u redu za okolno stanovništvo te on podvlači da se jasno mora reći da se taj otpad ne smije odlagati na ovoj lokaciji i da tu nema rasprave. 

Borislav Bojić, SDS-a slaže se s već usvojenim zaključcima Komisije dodajući da je potrebno zatražiti da se pravovremeno informira Predstavnički dom o ovim aktivnostima. 
Emir Dizdarević, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emir Dizdarević u svom obraćanju poslanicima podvukao je da je Hrvatska obavijestila BiH da je to za sada jedina lokacija gdje se može odlagati otpad. 

„ BiH je informirana da su u toku početne aktivnosti, da se razmatra ta lokacija i da još nisu urađena istraživanja te da će BiH o svemu biti obaviještena ukoliko se ostane pri ovoj lokaciji za zbirnjavanje ovog otpada", rekao je Dizdarević. 
Denis Zvizdić, predsjedavjaući vijeća minsitara BiH kazao je poslanicima da je Vijeće ministara i do sada, a i ubuduće će koristiti sve što je u njegovoj nadležnosti da onemogući i spriječi sve namjere da se na granici BiH izgradi deponija za radioaktvni otpad, kao što to namjerava da učini Hrvatska na lokalitetu Trgovska gora. 

„To bi bio jedini primjer u Evropi i svijetu da se deponija nuklearnog otpada formira na tako velikoj udaljenosti od mjesta na kojem je i nastao", istakao je Zvizdić. 

Dodao je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tijesno sarađuje s resornim ministarstvom u Vladi Hrvatske kako bi ovaj problem bio adekvatno riješen. 

Najavio je da će Vijeće ministara BiH formirati i komisiju koja bi trebala pratiti ovu situaciju i sarađivati s Hrvatskom da bi se spriječilo formiranje deponije na granici između BiH i Hrvatske. 

Poslanici će se o njoj izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana