Нема повишене радиокативности у општини Нови Град

nezavisne.com
Нема повишене радиокативности у општини Нови Град

Сарајево - Мјерења радиоактивности у зраку која је извршио државни инспектор за радијациону и нуклеарну сигурност на локацији опћине Нови Град која се налази на најближој удаљености од Трговске Горе и утврдио да нема повишене радиоактивности у зраку.

Речено је то у Информацији о сигурности збрињавања истрошеног горива и сигурности збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори коју је Државна регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну сигурност доставила посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. 

Заједничка Комисија за одбрану и сигурност ПСБиХ задужила је ову Агенцију да достави детаљну информацију о мјерама које се подузимају у вези са сигурношћу становништва и животне средине у близини локације на Трговској гори у Републици Хрвстакој гдје се планира одлагати за прво вријеме радиоактивни , а накнадно и нуклеарни отпад. 

У Информацији је наведено да је Институт за заштиту здравља Републике Српске такођер је извршио мјерења и доставио овој Агенцији резултате који указују да нема повишене радиоактивности у зраку те је закључено да је радиоактивност на овом подручју у нормалним природним оквирима природног зрачења. 

Јасмин Емрић, посланик А-СДА сматра да би Вијеће министара БиХ требало припремити свеобухватну информацију овом питању јер на основу достављених аката може видјети да се хронолошки не прате ове активности. 

Саша Магазиновић, посланик СДП-а шокиран је неким формулацијама из информације посебно јер се благо констатира да таква ситуација није у реду за околно становништво те он подвлачи да се јасно мора рећи да се тај отпад не смије одлагати на овој локацији и да ту нема расправе. 

Борислав Бојић, СДС-а слаже се с већ усвојеним закључцима Комисије додајући да је потребно затражити да се правовремено информира Представнички дом о овим активностима. 
Емир Диздаревић, директор Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну сигурност Емир Диздаревић у свом обраћању посланицима подвукао је да је Хрватска обавијестила БиХ да је то за сада једина локација гдје се може одлагати отпад. 

„ БиХ је информирана да су у току почетне активности, да се разматра та локација и да још нису урађена истраживања те да ће БиХ о свему бити обавијештена уколико се остане при овој локацији за збирњавање овог отпада", рекао је Диздаревић. 
Денис Звиздић, предсједавјаући вијећа минситара БиХ казао је посланицима да је Вијеће министара и до сада, а и убудуће ће користити све што је у његовој надлежности да онемогући и спријечи све намјере да се на граници БиХ изгради депонија за радиоактвни отпад, као што то намјерава да учини Хрватска на локалитету Трговска гора. 

„То би био једини примјер у Европи и свијету да се депонија нуклеарног отпада формира на тако великој удаљености од мјеста на којем је и настао", истакао је Звиздић. 

Додао је да Министарство вањске трговине и економских односа БиХ тијесно сарађује с ресорним министарством у Влади Хрватске како би овај проблем био адекватно ријешен. 

Најавио је да ће Вијеће министара БиХ формирати и комисију која би требала пратити ову ситуацију и сарађивати с Хрватском да би се спријечило формирање депоније на граници између БиХ и Хрватске. 

Посланици ће се о њој изјаснити након што обаве расправу о свим тачкама дневног реда данашње сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана