Нема повећања ПДВ-а

nezavisne.com
Нема повећања ПДВ-а

Сарајево, Бањалука - Један од првих озбиљнијих задатака новоформиране власти на нивоу БиХ биће усвајање новог закона о порезу на додатну вриједност (ПДВ), који је практично припремљен, а у којем, барем засад, нема ни говора о повећању или увођењу различитих стопа.

Иако су поједини медији претходних дана објавили да ће у БиХ доћи до повећања стопе ПДВ-а са 17 на 19 одсто, у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ кажу да о томе није било ријечи.

“УО УИО прихватио је иницијативу за израду новог закона о ПДВ-у, али није дефинисао било какве одредбе или смјернице којима би се повећала стопа ПДВ-а, нити се икад говорило о томе”, рекли су “Независним” у Кабинету Вјекослава Беванде, предсједавајућег УО УИО и министра финансија и трезора БиХ.

Иначе, актуелни Закон о ПДВ-у у БиХ се примјењује од 1. јануара 2006. године, а у моменту израде тај закон био је у потпуности усклађен са легислативом ЕУ, што сада с обзиром на то да је прошло готово 13 година није случај.

У овом тренутку нови закон о ПДВ-у је у преднацрту и достављен је експертима УИО и ентитетским министарствима да дају своје мишљење, а већ након формирања нове власти овај закон биће у процедури и након усвајања у нацрту, како су нам рекли у УИО, биће послат на јавну расправу.

У УИО такође наглашавају да је, према њиховом мишљењу, за БиХ најбоља јединствена стопа, те да је то и препорука свих међународних финансијских институција које кажу да би све земље које тренутно имају неколико стопа ПДВ-а требало да размишљају о јединственој стопи. Такође наглашавају и то да у БиХ никад нико није урадио довољно добру и квалитетну анализу која би показала како и за колико би увођење ниже стопе било од користи грађанима БиХ, те да би евентуално увођење ниже стопе на неке намирнице аутоматски значило повећање стандардне стопе, која сада износи 17 одсто.

“Увођење система ПДВ-а са више стопа значило би значајније финансијске издатке, како за промјену информатичког система унутар УИО, тако и за саме пореске обвезнике”, рекао је за “Независне” Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације у УИО БиХ.

У УИО наглашавају и то да је у БиХ на снази слободно формирање цијена и да држава, уколико би и дошло до смањења стопе ПДВ-а на поједину робу, нема механизама да било кога присили да смањи порез. Истовремено, повећање стопе ПДВ-а сасвим сигурно било би оправдање трговцима да повећају цијене намирница.

“Евентуално повећање стандардне стопе ПДВ-а на све остале артикле додатно би повећало цијене артикала, које у пуно већем проценту судјелују у потрошачкој корпи једне породице. То би значило и додатно финансијско оптерећење по грађане”, објашњава Ковачевић.

Иначе, БиХ има убједљиво најмању стопу ПДВ-а у Европи, која износи 17 одсто. У  Црној Гори од почетка ове године стопа ПДВ-а повећана је са 19 на 21 одсто, Хрватска има три стопе ПДВ-а, и то 25%, 13% и 5%. У Србији је стандардна стопа 20 одсто, Словенији 22 одсто, Македонији 18 одсто, а Мађарској чак 27 одсто.

Када су у питању саме измјене Закона о ПДВ-у, поред тога што није било говора о измјенама стопа ПДВ-а, надлежни нису разматрали ни помјерање рокова плаћања ПДВ-а, као ни могућност да се ПДВ плати само на наплаћење фактуре, али ни то да се право на одбитак улазног ПДВ-а може остварити само на оне фактуре које су плаћане добављачима.

Неке од новина новог закона о ПДВ-у биће, између осталог, повећање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 на 75.000 КМ, затим укидање посебне шеме у грађевинарству и увођење преноса обавеза у складу са прописима ЕУ за извршен промет, а новине ће бити и када је у питању начин опорезивања вриједносних купона.

Висина стопе ПДВ-а у региону

17 одсто БиХ

18 одсто Македонија

21 одсто Црна Гора

20 одсто Србија

22 одсто Словенија

5, 13 и 25 одсто Хрватска

 Неке од новина новог закона о ПДВ-у

- Повећање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 на 75.000 КМ

- Укидање посебне шеме у грађевинарству и увођење преноса обавеза у складу са прописима ЕУ за извршен промет

- Начин опорезивања вриједносних купона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана