Nema osnova za preuzimanje slučaja ubistva Leutara

Srna
Nema osnova za preuzimanje slučaja ubistva Leutara

Sarajevo - Tužilaštvo BiH saopštilo je da nema osnova da od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo preuzme nadležnost u slučaju ubistva Joze Leutara 1999. godine.

Tužilaštvo BiH je, kako objašnjavaju, u dogovoru sa bivšim glavnim kantonalnim tužiocem Nives Kanevčev zatražilo fotokopije predmeta radi uvida u spis predmeta.

Prema dogovoru Kantonalno tužilaštvo Sarajevo dostavilo je tražene spise na razmatranje i eventualno preuzimanje nadležnosti.

Iz Tužilaštva BiH navode da nakon detaljnog razmatranja spisa i materijala nije nađen osnov za preuzimanje nadležnosti, te da su vraćeni dostavljeni spisi.

"Sa Kantonalnog tužilaštva Sarajevo nikada nije prenesena nadležnost na Tužilaštvo BiH, koje nikada nije preuzelo predmet, niti je donijelo naredbu o provođenju istrage, niti preduzimalo istražne radnje", navode iz Tužilaštva BiH. 

Tužilaštvo BiH podsjeća da je ovaj predmet pravosnažno okončan 2004. godine protiv tada optuženih osoba kada je Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio oslobađajuću presudu koja je izrečena u postupku vođenom u Kantonalnom tužilaštvu i Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

"Nakon oslobađajuće presude, nastavljena je istraga u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, koja se vodi prema nepoznatom počiniocu", navode iz Tužilaštva BiH. 

Pod automobil, u kojem je bio i zamjenik ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar 16. marta 1999. godine postavljena je eksplozivna naprava. Leutar je od povreda preminuo 12 dana kasnije.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu vođen je proces protiv šest optuženih. 

Zboge nedostatka dokaza oslobođeni su Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević. Oslobađajuću presudu potvrdio je i Vrhovni sud Federacije 2004. godine.

Federalna televizija objavila je da je Tužilaštvo BiH odbilo da u svoju nadležnost preuzeme slučaj ubistva drugog čovjeka federalnog MUP-a Joze Leutara, te da gotovo 16 godina od atentata počinioci ni nalogodavci nisu pronađeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana