Нема опроштаја за оне који су убијали дјецу

Жељка Домазет
Нема опроштаја за оне који су убијали дјецу

Источно Сарајево - Нема опраштања за оне који су у протеклом рату убијали дјецу.

Поручено је ово на јучерашњој церемонији откривања спомен-обиљежја за 120 невино страдале дјеце у Српском Сарајеву током Одбрамбено-отаџбинског рата. Споменик, који чине два голуба везаних крила у неуспјелом лету, којима су хладне убице одузеле право да лете, а дјеци право на радост и живот у слободи саграђен је у Основној школи “Свети Сава”, као правном насљеднику сарајевске школе “Радојка Лакић” са Грбавице. Шест ученика из ове школе убијено је током рата.

Споменик су открили предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор Основне школе “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву Данијела Мрда.

- Потрудићу се да у будућности институције Републике Српске, док год постоје, прогоне злочинце над нашом дјецом. Не могу опростити, нити хоћу. Исто тако, одричем се било кога у српског народу ко је икада убио дијете, без обзира на то чије и без обзира на мотиве - рекао је Додик.

Додао је да сјећање на страдалу дјецу не смије да остане само у болу породица, него да буде дио колективног тешког сјећања на вријеме када се народ Српског Сарајева бескрајним јунаштвом борио за слободу, да остане свој на своме и губио оно најмилије - дјецу.

- Када страда дијете, страда цијели свијет. А овдје је срушено најмање 120 свјетова. Потпуно сам увјерен да је оправдано осветити се злочинцима који су то починили. То није политички већ људски говор, нашу дјецу нико не смије да туче и убија - казао је Додик.

Најмлађе од 120 дјеце имало је 16 мјесеци, а најстарије 17 година.

- И овдје и широм Републике Српске страдала су наша дјеца - рекао је Додик.

Као примјер неправде Додик је истакао катастрофалан рад Суда и Тужилаштва БиХ.

- Не можемо прихватити такво правосуђе и учинићу све и када не будем на јавном функцијама да правда стигне злочинце. Мора да се зна ко је то урадио! Немогуће да се то не зна. Како је могуће да такав још хода овдје - рекао је Додик упитавши како на овом потресном скупу у Источном Сарајеву нема дипломата западних земаља.

Данијела Мрда поручила је да списак од 120 страдале дјеце на подручју Српског Сарајева у отаџбинско-ослободилачком рату није коначан и да ће, у сарадњи са Републичким центром за истраживање ратних злочина, бити рађено на документовању свих података.

- Синоним за страдање дјеце овог града су Наташа Учур и Милица Лаловић, које су 11. марта 1995. године убијене снајперским хицем док су играле ластиша испред своје зграде - рекла је Мрда.

Сломљена крила

Милена Витковић из Источног Сарајева каже да је у рату изгубила десеторо најближих и да је међу њима било и дјеце, а најмлађи братов син Милун имао је само годину и по.

- Убијено је дијете које није могло ни своју флашицу за храну да носи и убијено је зато што је српско. Нека макар имамо сјећање на та сломљена крила, која никада нису могла да полете - рекла је Витковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана