Nema opravdanja za nerad tužilaca u slučaju optužnice protiv Dudakovića

Darko Momić
Nema opravdanja za nerad tužilaca u slučaju optužnice protiv Dudakovića

Banjaluka - Bivši komandant Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atif Dudaković na slobodi je poslije tačno 12 godina otkako je javnost mogla da vidi kako izdaje zločinačke naredbe i naređuje spaljivanje srpskih sela u jesen 1995. godine.

Snimci na kojima Dudaković naređuje spaljivanje srpskih sela prvi put su emitovani 7. avgusta 2006. godine. Tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik tri dana poslije podnijeli su dvije krivične prijave, jednu protiv Dudakovića i drugu protiv NN lica zbog ubistva jednog ili više pripadnika Vojske RS ili Vojske Republike Srpske Krajine i paljenja i rušenja civilnih objekata.

Ni poslije punih 12 godina nema optužnice protiv Dudakovića i njemu podređenih oficira i vojnika, iako su u međuvremenu emitovani i snimci Dudakovićevih zločina nad vojnicima tadašnje Autonomne regije Zapadna Bosna lojalnim Fikretu Abdiću. Interesantno je da se danas navršava i tačno sto dana od njegovog hapšenja, ali i ekspresnog puštanja na slobodu. Dudaković je bio uhapšen 27. aprila ove godine po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je počinio ratne zločine u jesen 1995. na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni, ali je poslije dva dana pušten da se brani sa slobode.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ogorčen je zbog toga što Atifa Dudakovića još nije stigla pravda i kazna za zločine nad srpskim vojnicima i civilima, ali je uvjeren da će uskoro biti podignuta optužnica.

- U kontaktu smo sa postupajućim tužiocem i sigurni smo da je podizanje optužnice pitanje dana. Smatram da su za čvrsto utemeljenu i nepobitnu optužnicu dovoljni dokazi koje smo mi ustupili Tužilaštvu BiH, a vjerujemo da je tužilaštvo došlo do još dokaza koji potvrđuju Dudakovićevu odgovornost - kaže Kojić.

On dodaje da predmet Atifa Dudakovića spada među najsloženije predmete, ali da to opet nije opravdanje za to što još uvijek nije okončan.

  • Mnogo lakše je bilo predmet privesti kraju prije 10 godina, jer je bilo više svjedoka. Pored toga, moguće je da su i neki materijalni dokazi u međuvremenu nestali ili upropašteni, ali bez obzira na sve to očekujem da optužnica u najskorije vrijeme bude podignuta i potvrđena - kaže Kojić, dodajući ipak da dosadašnje iskustvo govori da Srbi moraju da budu oprezni kada je riječ o pravosudnim institucijama na nivou BiH.

Mjere zabrane

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije odgovarao na naše pozive. On je ranije na pitanja o predmetu protiv Atifa Dudakovića i o tome kada će biti podignuta optužnica kratko odgovarao da se na predmetu intenzivno radi i da su na snazi mjere zabrane prema Dudakoviću i ostalima osumnjičenima u ovom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana