Нема оправдања за нерад тужилаца у случају оптужнице против Дудаковића

Дарко Момић
Нема оправдања за нерад тужилаца у случају оптужнице против Дудаковића

Бањалука - Бивши командант Петог корпуса тзв. Армије РБиХ Атиф Дудаковић на слободи је послије тачно 12 година откако је јавност могла да види како издаје злочиначке наредбе и наређује спаљивање српских села у јесен 1995. године.

Снимци на којима Дудаковић наређује спаљивање српских села први пут су емитовани 7. августа 2006. године. Тадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик три дана послије поднијели су двије кривичне пријаве, једну против Дудаковића и другу против НН лица због убиства једног или више припадника Војске РС или Војске Републике Српске Крајине и паљења и рушења цивилних објеката.

Ни послије пуних 12 година нема оптужнице против Дудаковића и њему подређених официра и војника, иако су у међувремену емитовани и снимци Дудаковићевих злочина над војницима тадашње Аутономне регије Западна Босна лојалним Фикрету Абдићу. Интересантно је да се данас навршава и тачно сто дана од његовог хапшења, али и експресног пуштања на слободу. Дудаковић је био ухапшен 27. априла ове године по налогу Тужилаштва БиХ због сумње да је починио ратне злочине у јесен 1995. на подручју Петровца, Кључа, Санског Моста и Крупе на Уни, али је послије два дана пуштен да се брани са слободе.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић огорчен је због тога што Атифа Дудаковића још није стигла правда и казна за злочине над српским војницима и цивилима, али је увјерен да ће ускоро бити подигнута оптужница.

- У контакту смо са поступајућим тужиоцем и сигурни смо да је подизање оптужнице питање дана. Сматрам да су за чврсто утемељену и непобитну оптужницу довољни докази које смо ми уступили Тужилаштву БиХ, а вјерујемо да је тужилаштво дошло до још доказа који потврђују Дудаковићеву одговорност - каже Којић.

Он додаје да предмет Атифа Дудаковића спада међу најсложеније предмете, али да то опет није оправдање за то што још увијек није окончан.

  • Много лакше је било предмет привести крају прије 10 година, јер је било више свједока. Поред тога, могуће је да су и неки материјални докази у међувремену нестали или упропаштени, али без обзира на све то очекујем да оптужница у најскорије вријеме буде подигнута и потврђена - каже Којић, додајући ипак да досадашње искуство говори да Срби морају да буду опрезни када је ријеч о правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Мјере забране

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић није одговарао на наше позиве. Он је раније на питања о предмету против Атифа Дудаковића и о томе када ће бити подигнута оптужница кратко одговарао да се на предмету интензивно ради и да су на снази мјере забране према Дудаковићу и осталима осумњиченима у овом предмету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана