Нема нове власти у БиХ, нема кандидатуре за ЕУ

nezavisne.com
Нема нове власти у БиХ, нема кандидатуре за ЕУ

Брисел, Сарајево - Без формирања нових власти на нивоу БиХ, земља неће моћи добити кандидатски статус за чланство у ЕУ, потврђено је “Независним”.

Наиме, како нам је објашњено од стране дипломатског извора, формирање власти није директан услов и теоретски би кандидатура могла бити уручена и у присуству техничког Савјета министара БиХ који тренутно држи власт на нивоу БиХ, али за Европу је много важније да БиХ демонстрира ефикасност и истинску посвећеност реформама.

У Делегацији ЕУ у Сарајеву су нам индиректно потврдили да без формирања власти нећемо моћи добити ни позитивно мишљење о кандидатури, а камоли кандидатуру.

Наиме, Јамила Миловић-Халиловић, портпарол Делегације ЕУ, подсјећа на заједничку изјаву Федерике Могерини, високе представнице за спољну политику и потпредсједнице Европске комисије, и Јоханеса Хана, комесара за проширење Европске комисије, да ће ефикасно провођење и имплементација изборних резултата бити узети у обзир у оквиру мишљења о основаности захтјева БиХ за чланство у ЕУ.

“Процес је и директно повезан с административним капацитетом земље да достави квалитетне координиране одговоре на питања Комисије о ситуацији на терену, како у смислу одговора на упитник, тако и путем посебних стручних мисија и процјена”, истакла је Миловић-Халиловићева за “Независне”.

С обзиром на тренутни застој, и најоптимистичнији гласови не виде могућност да власт на нивоу БиХ буде формирана ускоро. Колико ће времена бити потребно, зависиће од много фактора, међу којима је и посљедњи сукоб у вези са блокирањем именовања Зорана Тегелтије, бившег министра финансија РС, за предсједавајућег Савјета министара БиХ од стране партија у Сарајеву које прво желе да виде покретање процеса евроатлантских интеграција, што се чини неприхватљивим за представнике РС.

Адмир Ћеримагић, аналитичар Иницијативе за европску стабилност, каже да је порука Брисела већ дуже вријеме да БиХ није спремна за кандидатски статус, али ни за отварање преговора о чланству у ЕУ.

“Имала БиХ нове владе или не, на свим или само неким нивоима, одговорили на додатна питања или не, повећали или смањили акцизе, усвојили секторске стратегије или не, Еуропска комисија на БиХ гледа као на земљу која је у овом тренутку око десет година иза Албаније”, каже Ћеримагић за “Независне”, подсјећајући да је Албанија мишљење добила 2010. године, кандидатски статус 2014. године, а да има шансе да преговоре о приступању ЕУ отвори на љето.

Како истиче, узрок таквом погледу треба тражити у томе што су у Бриселу убијеђени да је стање у БиХ једнако или горе него у Албанији када је објављено мишљење за Албанију, као и у чињеници да се бх. политичари слажу с таквом констатацијом. Додаје и да је БиХ уз помоћ међународне заједнице прошла многе реформе које Албанија није спровела, али указује и на чињеницу да БиХ, за разлику од те земље, нема проблеме с илегалном производњом дроге на својој територији, али да се о тим стварима, како наводи, у Бриселу не говори.

Миловић-Халиловићеваева истиче да је мишљење засновано на упитнику и одговарајућим стручним мисијама и процјенама.

“Мишљење које припрема Европска комисија обухвата опширан аналитички извјештај који покрива сва три критерија из Копенхагена, укључујући 33 поглавља политика правне стечевине ЕУ, као и закључке и потенцијалне препоруке Савјету ЕУ у погледу давања статуса кандидата и отварања приступних преговора”, рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана