Нема новца за полицајце МУП-а Републике Српске

Срна
Нема новца за полицајце МУП-а Републике Српске

Сарајево - Иако су постојала обећања Међународне организације за миграције /ИОМ/ о финансирању трошкова за смјештај и исхрану 60 припадника МУП-а Републике Српске који су на испомоћи припадницима Граничне полиције БиХ, средства још нису обезбијеђена, па је неопходно да ИОМ одмах провјери могућност за финансирање ових полицајаца с Европском агенцијом за управљање спољним границама, наведено је у информацији Министарства безбједности БиХ која је у посједу Срне.

“Гранична полиција је разговарала са представницима МУП-а Српске о ангажману додатних 30 полицајаца на локацијама Зворник и Јања да би се заштитила граница од незаконитог уласка миграната на територију БиХ, с обзиром на то да је тренутно на том подручју значајан број покушаја илегалног преласка границе. Покренуте су активности на ангажовању додатних 15 полицајаца МУП-а Српске”, пише у информацији.


Ангажман ће зависити од могућности обезбјеђења додатних средстава посредством ИОМ-а за смјештај и исхрану тих 15, као и 60 полицајаца МУП-а Републике Српске који су већ ангажовани, истакнуто је у информацији Министарства безбједности БиХ о стању у области миграција која ће бити разматрана на данашњој сједници Савјета министара БиХ.

У тексту пише и да је, на основу споразума Граничне полиције и МУП-а Српске, тих 60 полицајаца МУП-а Републике Српске ангажовано на локацијама Требиње, Фоча и Зворник.

Ангажовано је и 15 припадника полиције Брчко дистрикта.

“У недостатку капацитета Граничне полиције донесена је одлука о пружању подршке, на период од 30 дана, 20 полицајаца Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ и 30 полицајаца Дирекције за координацију полицијских тијела у заштити границе од незаконитог уласка миграната на територију БиХ”, пише у информацији коју је потписао министар безбједности БиХ Драган Мектић.

У информацији је истакнуто да су представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ информисали да је Црвени крст при крају расположивих средстава за потребе миграната и да ће 15. јула остати без средстава.

Став Координационог тијела за питања миграција - Оперативног штаба јесте да би финансирање исхране миграната требало да обезбиједи УНХЦР.

“На повећани улазак миграната у БиХ утицало је увођење безвизног режима између Србије и Ирана који се злоупотребљава. Потребно је с представницима Србије разговарати о спровођењу Споразума о реадмисији између БиХ и Србије, с посебним акцентом на повратак држављана Ирана у Србију у складу с тим споразумом у циљу рјешавања тог проблема”, навео је Мектић у информацији.

Мектић је истакао да је Министарство безбједности припремило приједлог одлуке о измјенама и допуни одлуке о формирању Координационог тијела за питања миграција, према коме у састав тог тијела, када дјелује као Оперативни штаб, улазе и представници Министарства одбране, Министарства цивилних послова и представник Омбудсмана за људска права БиХ.

“Омбудсман је навео да представници те институције, у складу са надлежностима, не могу бити чланови Оперативног штаба, али да могу учествовати у својству посматрача. Приједлог те одлуке достављен је на мишљење Канцеларији за законодавство Савјета министара и Министарству финанција и трезора”, пише у информацији.

Мектић је написао да је Координационо тијело за питања миграција - Оперативни штаб на састанку 4. јула закључило да Гранична полиција наставља да активно ради на заштити границе БиХ, захваљујући ангажману и помоћи 140 припадника Дирекције за координацију полицијских тијела, МУП-а Републике Српске, Сипе и полиције Брчко дистрикта.

Срна је објавила да је у информацији Министарства безбједности припремљеној за данашњу сједницу Савјета министара наведено да је на територији БиХ од 1. јануара до 5. јула 2018. године Служби за послове са странцима пријављено 8.081 незаконитих миграната и да је намјеру за подношење захтјева за азил у том периоду исказало 7.424 особа, док је њих 686 поднијело захтјев за азил.

У информацији је истакнуто да у те бројке не улазе подаци Службе за послове са странцима који су, како је наведено, недоступни.

У тексту је образложено да су, усљед великих падавина, 22. јуна поплављене просторије Службе за послове са странцима, као и одређени број сервера на којима су биометријски подаци странаца, оперативна база података и подаци са службених имејл адреса, те да због насталих техничких проблема од тог дана нису расположиви подаци Службе за послове са странцима.

У информацији је истакнуто да је потребно, уз подршку ИОМ-а, обезбиједити терен на подручју Унско-санског кантона за постављање 50 специјализованих шатора донираних из Аустрије.

Премијер Унско-санског кантона Хусеин Рошић и градоначелних Бихаћа Шухрет Фазлић оштро се противе плану задржавања и смјештаја миграната на терирорији тог кантона.

Фазлић је јуче изјавио да је на сједници Градског вијећа донесена одлука да ће због мигрантске кризе 26. јула бити одржани протести у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана