Nema masovnog priliva izbjeglica dok idu standardnim rutama

Srna
Nema masovnog priliva izbjeglica dok idu standardnim rutama

Sarajevo - Masovni priliv sirijskih izbjeglica u BiH neće se desiti dok postoji standardna ruta kretanja od Makedonije ka sjeveru Srbije i Mađarskoj i alternativni koridor prema Hrvatskoj, izjavio je danas ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

"Ne kreću se ka BiH, najbliži su nam oko Šida. Trenutno se ne udaljavaju od ovih koridora. Ako se zatvore koridori, teško je procjenjivati. Ima li svrhe da dođu u BiH ako su zatvoreni koridori, a oni žele dalje ka EU", upitao je Mektić.

On je nakon sastanka Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH rekao novinarima da su svi nivoi vlasti obavili sve pripreme da bi krizu dočekali spremni i organizovano upravljali krizom.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i pripremama za slučaj eventualnog masovnog dolaska sirijskih izbjeglica na teritoriju BiH.

"Predstavnik Srbije nam je predstavio cjelokupan proces izbjegličke krize do detalja, način kao to rade u Srbiji i sve greške, te preporučio mjere šta da uradimo, a što su oni sa zakašnjenjem radili", rekao je Mektić, koji je i predsjednik Koordinacionog tijela.

Članovi Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH razgovarali su i o podjeli određanih aktivnosti na vlasti BiH, entiteta i lokalne zajednice.

"Imamo odgovor na ovo pitanje, mi bismo apsolutno upravljali procesom bez posebnih incidenata i nekontrolisanih situacija koje bi mogli ugroziti stanovništvo i izbjeglice", istakao je Mektić.

Navodeći da su napravljene pripreme za prvi ulazak izbjeglica, lasersko prebrojavanje, medicinsku pomoć, bezbjednosne mjere i odlazak u prihvatne centre, Mektić je najavio da će se naredne sedmice koordinisati sa donatorima aktivnosti kako bi nabavili dodatnu tehničku opremu u upravljanju krizom.

"Imamo kapacitete za smještaj, najmanje kako to funkcioniše u Srbiji i Preševu. Imamo najmanje toliko kapaciteta", dodao je ministar bezbjednosti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana