Нема масовног прилива избјеглица док иду стандардним рутама

Срна
Нема масовног прилива избјеглица док иду стандардним рутама

Сарајево - Масовни прилив сиријских избјеглица у БиХ неће се десити док постоји стандардна рута кретања од Македоније ка сјеверу Србије и Мађарској и алтернативни коридор према Хрватској, изјавио је данас министар безбједности БиХ Драган Мектић.

"Не крећу се ка БиХ, најближи су нам око Шида. Тренутно се не удаљавају од ових коридора. Ако се затворе коридори, тешко је процјењивати. Има ли сврхе да дођу у БиХ ако су затворени коридори, а они желе даље ка ЕУ", упитао је Мектић.

Он је након састанка Координационог тијела за питања миграција у БиХ рекао новинарима да су сви нивои власти обавили све припреме да би кризу дочекали спремни и организовано управљали кризом.

На састанку је разговарано о активностима и припремама за случај евентуалног масовног доласка сиријских избјеглица на територију БиХ.

"Представник Србије нам је представио цјелокупан процес избјегличке кризе до детаља, начин као то раде у Србији и све грешке, те препоручио мјере шта да урадимо, а што су они са закашњењем радили", рекао је Мектић, који је и предсједник Координационог тијела.

Чланови Координационог тијела за питања миграција у БиХ разговарали су и о подјели одређаних активности на власти БиХ, ентитета и локалне заједнице.

"Имамо одговор на ово питање, ми бисмо апсолутно управљали процесом без посебних инцидената и неконтролисаних ситуација које би могли угрозити становништво и избјеглице", истакао је Мектић.

Наводећи да су направљене припреме за први улазак избјеглица, ласерско пребројавање, медицинску помоћ, безбједносне мјере и одлазак у прихватне центре, Мектић је најавио да ће се наредне седмице координисати са донаторима активности како би набавили додатну техничку опрему у управљању кризом.

"Имамо капацитете за смјештај, најмање како то функционише у Србији и Прешеву. Имамо најмање толико капацитета", додао је министар безбједности БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана