Нема формално-правних преперека за изградњу пељешког моста

Срна
Нема формално-правних преперека за изградњу пељешког моста

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић информисао је данас у Загребу предсједника Хрватске Колинду Грабар Китаровић да, што се тиче институција БиХ, нема никаквих формално-правних препрека за изградњу Пељешког моста, а да се не може утицати на индивидуалне ставове и реаговања појединих званичника у БиХ.

Током разговора са предсједником Хрватске о односима двије земље, политичким приликама у БиХ и њеном евроатлантском путу, Човић је рекао да одређене политичке снаге у БиХ користе питање изградње Пељешког моста у дневнополитичке сврхе и у контексту предизборне кампање за опште изборе 2018. године, саопштено је из Предсједништва БиХ.


Према Човићевим ријечима, због тога се намјерно пројектују проблеми у међудржавним односима са Хрватском тамо гдје они објективно не постоје.

Истина је, навео је он, да мостови повезују, а не раздвајају и да ће од изградње Пељешког моста обје земље имати корист, посебно локална заједница у општини Неум која ће након његове изградње много нормалније моћи да функционише у вријеме љетне сезоне.

У вези с тим, заједнички је оцијењено да је Пељешки мост важан пројекат, како за Хрватску, тако и за БиХ, регион и ЕУ који треба поздравити јер је у интересу свих.

"Важно је нагласити да Хрватска мост гради искључиво на својој територији, ни на који начин не доводећи БиХ у изолацију. Напротив, његова изградња доноси нове прилике, посебно за унапређење туристичких потенцијала општине Неум", наводи се у саопштењу.

На састанку је оцијењено да су од кључног значаја за демократску стабилност БиХ измјене Изборног закона, те одредаба које се односе на избор делегата у Дом народа Федерације БиХ, а које је Уставни суд БиХ прогласио неважећим.

Ријеч је о најважнијој одлуци највише судске инстанце у БиХ која је директно повезана са основним уставним начелом конститутивности, те налаже обавезу њеног спровођења у смислу обезбјеђења праведног политичког учешћа и одлучивања конститутивних народа БиХ путем њихових легитимно изабраних политичких представника, додаје се у саопштењу.

Саговорници су закључили да неспровођење ове одлуке директно угрожава принципе Дејтонског мировног споразума и његовог устава, те производи даље озбиљне реперкусије по неравноправан положај Хрвата у БиХ, на што су дужни да реагују и БиХ и Хрватска.

Закључено је да је Изборни закон неопходно измијенити до краја године на начин да се измјенама обезбиједи аутономан избор, равноправно и легитимно представљање свих конститутивних народа у Дому народа Федерације БиХ и Предсједништву БиХ, али и свим институцијама заједничког одлучивања.

"Неопходно је да се сви актери у предстојећем периоду у доброј намјери посвете рјешењу овог питања, чије је досадашње одгађање у великој мјери проузроковало актуелну политичку кризу у БиХ, и то ће уједно бити најбољи показатељ искрене посвећености реформским процесима", наводи се у саопштењу.

Саговорници су изразили опредијељеност за даљи развој сарадње двије земље и рјешавање свих отворених питања у духу добросусједских односа и отвореног дијалога.

Китаровићева је изразила подршку БиХ на њеном евроатлантском путу, те потврдила да ће ускоро посјетити БиХ.

Човић је оцијенио да је Хрватска пријатељска земља са којом БиХ дијели најдужу границу, али да та блискост и пријатељство на посебан начин обавезују када је ријеч о одговорности у односима двије земље, те начину комуникације политичких званичника, првенствено у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана