Nema dogovora o većini u Federaciji BiH

RTRS
Nema dogovora o većini u Federaciji BiH

I nakon razgovora rukovodstva SDA sa tzv. građanskim strankama, okupljenim oko SDP-a BiH, nema dogovora o većini u Federaciji. A da li ima parlamentarne većine na nivou BiH trebalo bi da bude jasno na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, 6. decembra.

Opšta konfuzija među političkim strankama u Federaciji. SDA bi sa izbornim pobjednicima iz sva tri naroda plus stranke ljevice, SBB BiH neće sa SDA, HDZ-u BiH zbog slučaja “Komšić” ne prija DF-u, ljevica pak izbjegava koaliciju sa, kako ih zovu, etničkim strankama.

“Ne vidim način da se etničke bazirane stranke izbjegnu, Ne vidim put da se napravi stabilna vlast, a da se izbjegnu velike stranke koje su dobile snažnu podršku birača poput SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Mi smo jasno rekli da u ovom trenutku nismo spremni da budemo dio koalicije i priče sa nacionalnim strankama”, izjavio je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Nikšić je otišao korak dalje i ustvrdio da je SNSD-e, stranka koja baštini iste socijaldemokratske ideje kao i SDP, nacionalna te zbog toga je kao i SDS neprihvatljiva kao partner. 

Na pitanje novinara koje su po njemu nacionalne stranke iz Republike Srpske, Nikšić je odgovorio:

“Pa mislim da je to jasno. SNSD i SDS su nacionalne stranke iz Republike Srpske”,

Iako je ostalo nejasno ko to iz Republike Srpske odgovara lideru SDP-a, potpuno je jasno da se bez SNSD-a ne može formirati vlast na nivou BiH. Test za postojanja parlamentarne većine na principu reprezentativnosti naroda biće izbor Kolegijuma na konstitutivnoj sjednici PD PS BiH 6. decembra.

“Važno je da Kolegijum bude stabilan od onih političkih subjekata koji će u zbiru dati taj zajednički nivo vlasti kako u PS tako u SM BiH. Ukoliko bude postignut politički dogovor, SNSD je spreman da participira u Kolegijumu Predstavničkog doma PS BiH”, naglasio je član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

Sudeći po isključivosti u pregovorima federalnih političkih stranaka nije izvjesno da će se do 6. decembra iskristalisati federalna većina za nivo BiH. U tom slučaju, poslanici će na konstitutivnoj sjednici samo položiti zakletvu, dok će izbor Kolegijuma, te Savjet ministara BiH sačekati narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana