Nema dobrih projekata ako nema lokalnog aktivizma

Srna
Nema dobrih projekata ako nema lokalnog aktivizma

Prijedor - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Prijedoru da nema dobrih projekata ako nema dobre saradnje i ako nema aktivizma sa lokalnog nivoa.

“Ovdje taj aktivizam postoji i uopšteno rečeno svi naši gradovi i opštine žive jedan bolji život i vidi se da je privreda odskočila u odnosu na neki prethodni period, a da sve ono što zavisi od republičkog budžeta teče bez problema”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvom grada Prijedora.

Ona je potvrdila da su sredstva u visini od šest miliona maraka koliko je Vlada do sada realizovala u Prijedoru iz različitih izvora, nešto iz javnih investicija, nešto iz kliringa i dio kroz realizaciju programa podrške koja dolazi od Vlade Republike Srbije.

“Ono što je važno jeste da ćemo nastaviti sa realizacijom i drugih projekata i danas smo dogovarali i neke druge stvari koje su važne za život cijelog grada i mjesnih zajednica i mislim da smo tu na dobrom putu”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je tokom razgovora izrazila zadovoljstvo činjenicom da je budžet Republike Srpske stabilan i da nema nikakvih finansijskih problema te da Republika Srpska izvršava sve svoje obaveze redovno.

“U prethodnom periodu išli smo na povećanje plata i penzija, sva socijalna davanja izvršavali smo redovno, uveli smo nova socijalna prava, a ono što je važno, osim svega toga, jeste činjenica da mi ove godine realizujemo više od 120 miliona KM širom Republike Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je pomenutih šest miliona KM nešto što je već odobreno za grad Prijedor i da će tome biti dodato 400.000 KM za projekat komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni “Celpak”.

“Ono što treba istaći je da imamo interevencije prema dvije škole i bolnici i već odavnoi delegirani projekat izgradnje sprotske dvorane. Svi ovi projekti su važni i Vlada ih je odobravala, a lokalne zajednice deifnisale ono što je za njih bilo strateški važno”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću i njegovim saradnicima na dobroj saradnji koja je postojala u prethodnom periodu.

Đaković je rekao novinarima da je na sastanku sa delegacijom Vlade Srpske, predvođenoj premijerom, razgovorano o zajedničkim projektima.

“U toku ove godine Vlada je u nekoliko navrata pomogla grad Prijedor, prije svega iz klirinškog duga gdje smo dobili sredstva od oko šest miliona KM za nastavak radova na sportskoj dvorani na Urijama, za izgradnju angio-sale u prijedorskoj bolnici, za rekonstrukciju osnovne škole u Rasavcima... To su izuzteno važni projekti za grad gdje smo u fazi tenderske realizacije i oebzbjeđenje izvođača radova”, istakao je Đaković.

On je dodao da je za saniranje štete od julskog nevremena u potkozarskim selima Vlada obezbijedila dva miliona KM, a popisne komisije trenutno rade na procjeni šteta na domaćinstvima.

Đaković je rekao da će nakon toga biti izvršena procjena šteta u poljoprivredi i izrazio nadu da će se naći još nešto sredstava da se pomogne poljoprivrednicima, a pogotovo voćarima.

“Sva dinamika zajedničkih poslova je dobra i grad Prijedor izražava zahvalnost Vladi i za podršku i za dobre projekte koji su od izuzetne važnosti za grad. Vjerujemo da će saradnja na ovom visokom nivou biti nastavljena”, naglasio je gradonačelnik Prijedora.

U delegaciji Vlade, pored Cvijanovićeve, bili su ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana