Нема амнестије за осуђене због ратног злочина

Агенције
Нема амнестије за осуђене због ратног злочина

Бањалука – Посланици Народне скупштине РС размотрили су вечерас приједлог закона о амнестији, коју неће моћи да траже особе које су починиле кривична дјела ратног злочина, осуђени за тешко убиство, трговину људима и дјецом те силовање.

Из опозиције су поставили питање зашто се закон предлаже уочи избора, а Миладин Станић из СДС-а тврди да ће га „власт селективно примјењивати према истомишљеницима”. 

Клуб посланика СДС-а је предложио амандман којим не може бити амнестиран нико ко је починио кривично дјело против привреде и платног промета, службене дужности и проневјера. 

У затворима у РС тренутно се налази око 800 особа, а законом би требало да буде обухваћено око 31 одсто осуђеника.

Министар правде РС Антон Касиповић је рекао да ће право на амнестију имати особе које су правоснажном пресудом осуђене на казну затвора, тако што им се изречена казна умањује за 25 одсто од изречене казне затвора, за кривична дјела обухваћена амнестијом у складу са овим законом.

Осуђеницима, који ће у вријеме ступања на снагу овог закона навршити 70 година живота, изречена казна биће умањена за 40 одсто.

Предложеним законом прописује се и да право на амнестију имају особе које су осуђене правоснажном пресудом судова РС, а које су се на дан ступања овог закона затекле на издржавању казне затвора у казнено-поправним установама у РС, Федерацији БиХ и иностранству, као и особе које су правоснажно осуђене, а нису упућене на издржавање изречене казне затвора.

Посланици су претходно обавили расправу о Приједлогу закона о рударству - по хитном поступку, а током цјелодневног рада разматрали су свега три од укупно 30 тачака дневног реда овог засједања.

У сутрашњем наставку сједнице биће разматрани приједлози закона о затезној камати, о измјенама и допуна Закона о обавезним осигурањима у саобраћају те, између осталог, о Приједлогу закона о посебном поступку експропријације ради изградње Коридора 5 Ц кроз РС и изградње дионице аутопута Бања Лука – Добој, сви по хитном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана