Нелсонов задатак да смањи руски утицај

nezavisne.com
Нелсонов задатак да смањи руски утицај

Бањалука, Вашингтон - Ерик Џорџ Нелсон, којег је амерички предсједник Доналд Трамп номиновао да замијени Морин Елизабет Кормак на мјесту амбасадора САД у БиХ, је каријерни дипломата, спроводиће исту или веома сличну америчку политику као досад, с тим да се треба очекивати нешто већи ангажман у сузбијању руског дјеловања у БиХ, сазнају “Независне” из више извора.

С обзиром на дугачак и компликован процес потврђивања у америчком Конгресу, не треба очекивати да ће функцију преузети прије почетка сљедеће године, а можда и тек на прољеће.

Иако је у БиХ било очекивања да ће Трамп повући Кормакову прије истека мандата јер ју је именовао његов предсједник Барак Обама, то не само да се није десило, већ се није обистинило да ће Трамп именовати некога из свог круга људи, као што је, на примјер, урадио у Хрватској. У тој земљи за амбасадора именован је Роберт Кохорст, који нема дипломатску каријеру, али је био члан Комитета за финансијску транзицију у Трамповом изборном штабу. Он је Трампу за изборну кампању донирао 194.000, а за Републиканску странку у том периоду донирао је више милиона долара. Власник је “Еверест Пропертиеса”, агенције која се бави продајом некретнина, с портфолијом вриједним око пола милијарде долара широм САД.

Више саговорника нам је рекло да ће Нелсон, као каријерни дипломата, спроводити Националну безбједносну стратегију САД, коју је Трамп потписао 17. новембра прошле године, а у којој се на првом мјесту види промоција америчких економских интереса у свијету и борба на сузбијању руског утицаја, посебно у Европи. Иако се наш регион не помиње ни на једном мјесту, на неколико мјеста се говори да је национални интерес Америке да се земљама источне Европе које још нису чланице евроатлантских организација омогући да то постану. Што се тиче Европе, у политичком плану активности том стратегијом је на 48. страни предвиђено заједничко сузбијање руског и кинеског утицаја, у економском плану предвиђено је склапање “фер” економских и трговинских споразума и односа с ЕУ и билатерално с Великом Британијом, а у војно-безбједносном дијелу јачање НАТО алијансе.

Један од саговорника нам је рекао да ће се Нелсон ослањати и на “Напредак Балкана”, стратегију за наш регион, коју је прошле године представио утицајни вашингтонски тинк танк “Атлантски савјет”. Како нам је речено, представљању ове стратегије присуствовали су Нелсон, који је већ тада помињан као могући насљедника Кормакове, и представници Стејт департмента који се баве нашим регионом.

Што се тиче БиХ, у стратегији је као највећа пријетња представљен руски утицај у земљи, а највише забринутости изазивају реторика и поступци Милорада Додика, предсједника РС.

“Додик и његов узак круг људи су више од деценије провели покушавајући да развале фрагилну БиХ. Додикове провокације, које нескривено подржава и Русија, охрабрили су ХДЗ, водећу хрватску странку у БиХ, да тражи ревизију Дејтонског споразума и даљу федерализацију земље по етничким линијама. Након што се и СДА, водећа бошњачка странка, прикључила оваквим настојањима, будућност земље постаје несигурнија”, наведено је у документу. На страници 11 говори се о томе да се мора спријечити довођење у везу питања статуса Дејтонског споразума и Косова, из чега се јасно може закључити да Америка неће подржати даље промјене граница на Балкану

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана