Нелегално стечена имовина одузимаће се и након смрти власника?

ATV
Нелегално стечена имовина одузимаће се и након смрти власника?

Агенција за одузимање имовине моћи ће да испита и евентуално одузме имовину за коју утврди да је стечена нелегално, чак и уколико њен власник умре или оболи од неког душевног обољења, што је само једна од новина предвиђена измјенама Закона о одузимању имовине.

 Сумњивим иметком бавиће се посебна јединица МУП-а Српске, и то по наређењу јавног тужиоца, а на проширеној листи кривичних дјела нашла се чак и компјутерска превара. У тек започетој расправи, и посланици и министри великодушно су понудили да они буду први на списку за провјеру.

 

Толико година сједим овдје и толико плата сам добио и желим да кажем да сам потпуно спреман да се све што имам од имовине провјери, ако ништа онда због тога да ме озбиљна провјера сачува од оптужби да имам некретнине којекуда и питај бога гдје, каже министар правде РС Антон Касиповић.

Истрага би била завршена тек када тужилац јасно утврди да је имовина стечена нелегално, након чега би поднијели захтјев за њено трајно одузимање. У Министарству правде гарантују да ће нови прописи, након што се ускладе са новим Кривичним законом отклонити све препреке са којима се суочава полиција. У МУП-у су много опрезнији и не би да брзају са закључцима.

Морамо да га проведемо са свим тим промјенама које су позитивне да би добили и праве ефекте, али има много посла у том сегменту и надам се да ће он имати своју пуну ефикасност, каже министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Једна од интересантнијих ставки односи се на имовину коју је немогуће одузети, а која би, према новим прописима, могла бити замијењена неким другим капиталом који је власник стекао. Већину приједлога, засад, подржава и опозиција, уз напомену да је суштина у провођењу закона. Прописи који су се тицали нелегално стечене имовине, кажу, осам година скоро ничему нису служили.

Могу да кажем да је овај закон, осим у неколико случајева конкретно везано за шећерану у Бијељини, о којој је неко говорио, може се констатовати да је представљао мртво слово на папиру, каже посланик у НСРС Миланко Михајилица.

Измијењени закон усклађен је са препорукама Европске комисије. Нацрт је упућен у јавну расправу, која би могла да потраје око мјесец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана