Нелегалан одбор ФИПА ради пет година

Маријана Миљић
Нелегалан одбор ФИПА ради пет година

Сарајево - Управни одбор Агенције за унапређење страних инвестиција (ФИПА) БиХ већ пет година ради у нелегалном саставу јер је члановима које именује Савјет министара БиХ мандат истекао још 2012. године, а од тада ништа није урађено да би ови чланови били реименовани или изабрани нови.

Мандат је још 18. октобра 2012. године истекао Александру Обрадовићу и Звонимиру Кутлеши, које је на те позиције поставио Савјет министара БиХ. У истом статусу је и Ведад Незирић, који је за члана Управног одбора именован као представник Владе ФБиХ, али је њему мандат истекао 16. септембра прошле године.

Иако је ФИПА слала ургенције Савјету министара БиХ, та институција не само да није реаговала, него на њих није ни одговорила.

- Чланови Управног одбора којима је истекао мандат у октобру 2012. години представници су Савјета министара БиХ, због чега смо им мјесец раније упутили акт о именовању или реименовању њихових представника. С обзиром на то да нису донијели одлуку о томе, у јулу 2016. године путем Министарства спољне трговине и економских односа БиХ упутили смо ургенцију за именовање чланова Управног одбора. На прослијеђене акте до данас нисмо добили одговоре - казали су у ФИПА.

Када је ријеч о представнику Владе ФБиХ, ФИПА је почетком ове године упутила захтјев да именују свог представника, а крајем јануара и ургенцију.

- Не знамо када ће бити ријешено ово питање. Правовремено упућујемо дописе и евентуално ургенције о истеку мандата појединих чланова, али немамо надлежности када је ријеч о одлучивању и именовању - навели су у ФИПА.

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ истичу да су 24. новембра прошле године обавијестили Савјет министара о истеку мандата члановима Управног одбора ФИПА.

- То је од нас тражила ФИПА. Савјет министара је обавијештен и не знамо зашто то није још урађено. Одговоре потражите код њих - казали су у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

У информацији Савјета министара, која је достављена Представничком дому Парламента БиХ, наведено је да ће у што скоријем периоду предузети активности у вези са спровођењем законске процедуре која се односи на чланове Управног одбора ФИПА којима је истекао мандат. Међутим, нису навели зашто то нису урадили претходних пет година.

Чланство

Законом о ФИПА успостављен је Управни одбор ове агенције који броји девет чланова и чији мандат траје двије године.

По два члана именују Савјет министара БиХ и Савјет страних инвеститора у БиХ, а по једног владе РС и ФБиХ, Спољнотрговинска комора БиХ, Унија удружења послодаваца РС и Асоцијација послодаваца ФБиХ.

Чланови Управног одбора ФИПА којима је истекао мандат

Представници Савјета министара БиХ

Александар Обрадовић, мандат истекао 18. октобра 2012. године

Звонимир Кутлеша, мандат истекао 18. октобра 2012. године

Представник Владе ФБиХ

Ведад Незирић, мандат истекао 16. септембра 2016. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана