Неколико хиљада људи на скупу “Правда за Џенана” у центру Сарајева

klix.ba
Неколико хиљада људи на скупу “Правда за Џенана” у центру Сарајева

Сарајево - На Тргу Сусан Сонтаг пред Народним позориштем Сарајево у суботу окупило се неколико хиљада грађана на скупу “Правда за Џенана”. Међу окупљенима су и Муриз Мемић, Давор Драгичевић и Амир Агић.

Отац преминулог Давида Драгичевића, Давор Драгичевић, рекао је да овакви протести нису једини начин, али да су исправан пут којим иду Муриз и он. Додао је да покушавају достојанствено, али да постоји и други начин.


“Муриз и ја то радимо мирно и достојанствено. Ако не буду хтјели, наравно да постоји и други начин за нашу дјецу која су убијена, и за Давида и за Џенана. То тврдимо од првог тренутка. Муриз се бори дуже него ја, али ја им нећу дати толико времена. Са злочинцима нећемо живјети заједно, неће нам бити ни комшије. Кратко и јасно. Не знам шта се до сада чекало у свим градовима и са свим родитељима који нису стали иза своје убијене дјеце као што смо стали Муриз и ја. Видите да се може”, рекао је Драгичевић.

“Захтијевамо нову истрагу од Тужилаштва БиХ”

На питање да ли је случај Мемића показао да постоји правна држава, те да ли је то улило наду да институције ипак раде, Драгичевић је казао:

“Да институције раде свој посао не би Муриз чекао двије и по године. Шта да није убијен Давид, шта да се нису дигли Муриз и Давор? Ви би били на пикнику са злочинцима и убицама. Али сада сте овдје и остат ћете овдје уз нас.”

“Идемо до краја, правда за Давида, правда за Џенана, правда своју дјецу која су убијена. Ово је правда за наш народ овдје”, поручио је Драгичевић.

Отац страдалог Џенана Мемића је казао да спрема много кривичних пријава против тужиоца и полицајаца који су радили на овом случају.

“Кривичне пријаве ускоро иду. Бит ће их пуно, па нам треба мало више времена. Пријаве иду против девет кантоналних тужилаца, три федерална, 22 полицајца и многих вјештака. Наредни корак је захтијевање нове истраге. Суд је мало вратио наде у достојанство. Нека остали почну радити па ћемо видјети”, рекао је Мемић.

Мемић је казао да Тужилаштво БиХ мора преузети случај. У противном он ће направити шаторско насеље испред државног тужилаштва.

“Кантонално тужилаштво ово више не може радити. Они су показали своје. Ја ћу направити шаторско насеље испред државног јер морају преузети овај случај. Ово није једноставан случај како је рекло Кантонално тужилаштво, монтирали су оптужницу. Ми ћемо истрајати у овоме.”

“Тужилаштво КС нема нити један доказ”

Кантонално тужилаштво најављује жалбу након недавног изрицања ослобађајуће пресуде Љуби и Бекрији Сеферовићу. У Тужилаштву КС кажу да ће уложити жалбу након што добију писани отправак пресуде који може путовати до два мјесеца између двије зграде.

“Нека отправак путује пет година, жалба не може бити уважена. Двије године они немају нити један доказ. Не знам како су се будале упустиле у овакву оптужницу, без иједног чврстог доказа. Ја кажем да није саобраћајна несрећа и да га није ударио Љубо. Шта ако га је Љубо убио? Шта ћемо онда? Они немају нити један доказ. Поиграли су се и мислили да ће им проћи, али не може проћи.

Муриз Мемић је казао да двије и по године моли главну тужитељицу Тужилаштва КС Далиду Бурзић да му каже име убице, те да му је на почетку истраге рекла да је његов син убијен. Мемић је за Далиду Бурзић казао да је мафијашица.

Међу окупљенима у Сарајеву је и Амир Агић, отац погинуле Селме Агић која је живот изгубила у саобраћајној несрећи након што је њу и Едиту Малкоч аутомобилом ударио Сањин Сефић. То суђење траје већ 1,5 годину.

“Дошао сам да подржим Драгичевића и Мемића. Знам кроз шта требају да прођу. Напатили су се, секирали да би нешто доказали. Драгичевић још није дошао до стадија гдје је Мемић. Наш случај је 1,5 годину чиста ситуација, а ми се боримо да нешто докажемо. То је мјерило државе, правосуђа и тужилаштва. Они ништа не раде, јер да раде све би завршили за три мјесеца”, додао је Агић.

Присутнима се с бине обратила и сестра страдалог Џенана Мемића која је кроз сузе говорила о свом брату те поручила да никада неће одустати од потраге за истином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана