Neki od srbačkih muslimana se borili u Vojsci Republike Srpske

Agencije
Neki od srbačkih muslimana se borili u Vojsci Republike Srpske

Hag - Svjedok odbrane Miloš Milinčić rekao je u nastavku suđenja nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da je tokom rata u BiH veći dio muslimana i Hrvata ostao u opštini Srbac i da su se neki od srbačkim muslimana borili na strani Vojske Republike Srpske.

Milinčić, koji je u to vrijeme bio predsjednik opštine Srbac, rekao je da je Srbac "iz ekonomskih razloga" napustilo "oko 60 lica nesrpske nacionalnosti", od ukupno 897, koliko ih je živjelo u toj opštini.

Pošto mu je u unakrsnom ispitivanju tužilac Makdonald predočio podatke banjalučke Službe državne bezbjednosti Republike Srpske da je opštinu Srbac tokom rata napustilo "više od dvije trećine Muslimana i gotovo trećina Hrvata", Milinčić je te podatke prihvatio kao tačne, uz napomenu da, tokom rata "nije imao saznanja o njima" - prenijeli su beogradski mediji.

"Činjenica je to, ja sam mislio da nije većina napustila Srbac. Ja znam da su ljudi išli, ali te podatke ne da nisam morao znati, nego nisam ni znao", rekao je Milinčić.

Milinčić je rekao da se više od 40 muslimana iz Srpca borilo u Vojsci Republike Srpske i da su 22 ranjena.

On je izjavio da je general Mladić 1992. godine podržao njegov stav da Srbačka brigada Vojske Republike Srpske ne ulazi u sukob sa susjednom opštinom Davor u Hrvatskoj, iako je iz nje Srbac bio granatiran.

Iskaz u Mladićevu odbranu pred sudom je počeo novi svjedok Duško Ćorokalo iz Sanskog Mosta koji će svjedočenje nastaviti sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana