Нејасно у чијим рукама завршава оружје из Федерације БиХ

ATV
Нејасно у чијим рукама завршава оружје из Федерације БиХ

У које сврхе и у чијим рукама завршава оружје из чак 13 фабрика намјенске производње оружја из Федерације БиХ јавности и није баш најјасније.

Формирање заједничке комисије ентитетских влада која би се позабавила тим питањем, могуће је рјешење сматра предсједник Српске Милорад Додик. Гурањем овог проблема под тепих, каже, неће допринијети ионако узаврелој ситуацији.

"Она сигурно неће нестати ароганцијом коју показују Бошњаци недоласком на сједнице.Ал’ те сједнице више нису ни важне. Овдје је важно да ли има скривеног оружја или нема. Очигледно да га има. И то треба да буде заустављено”, изјавио је Милорад Додик, предсједник Владе РС.

Из Министарства безбједности БиХ кажу да би подржали оснивање заједничке комисије која би се бавила контролом оружја. Међутим, у извозу оружја исламским републикама министар Мектић не види ништа необично, упркос томе, како многи сумњају, већина завршава у рукама исламских екстремиста.

"Не можемо ми сад одредити коме треба, коме не треба. Онај коме треба купује. То вам је као да одете у супермаркет. Па шта сад, коме ћемо извозити ми? Извозе и Американци, Руси…сви извозе доле, зато јер доле постоји потреба”, каже Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Да нема потребе за новим комисијама, из Сарајева се правдају постојањем СИПА-е и ОБА-е. Политичари из Српске, међутим и немају превише повјерења у ове институције.

"Безбједоносни сектор на нивоу БиХ је само под контролом једне политичке странке, а то је странка СДА и Бакира Изетбеговића. Ми данас немамо парламентарни надзор над безбједоносно-обавјештајним агенцијама. Ми имамо низ проблема у функционисању заједничких институција безбједоносног каратера”, рекао је Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ.

Недавне Изетбеговићеве ратнохушачке поруке да ће производити оружје за "не дај Боже” узбуркале су домаћу јавност. То што се у 21. вијеку опет звецка оружијем и то на простору на којем и мало грубља порука може да запали пламен рата, у Федерацији не виде ништа спорно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана