Neizvjesno prisustvo generala Mladića na izricanju presude

Srna
Neizvjesno prisustvo generala Mladića na izricanju presude

Beograd/Hag - Moguće je da se general Ratko Mladić u srijedu, 22. novembra, neće pojaviti na izricanju presude pred Haškim tribunalom, zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja, rekao je Srni jedan od branilaca Branko Lukić.

"Danas smo mu bili u poseti. Baš je loše, ne može da hoda, tetura, nosi ga. Čovek stvarno nije dobro", naveo je advokat Lukić.


On je istakao da se odbrana nije bavila nikakvim trikovima, nego je, zato što je vidjela da Mladić zaista nije dobro, počela da insistira na njegovom liječenju.

"Ne znam da li Mladić može sada da izađe na izricanje presude. Ne znamo za sada da li će general moći da se pojavi pred sudskim većem na izricanju presude", dodao je Lukić.

U slučaju da, uprkos svemu presudu bude izrečena, Lukić je rekao da sud to može da uradi, kao što je učinio u slučaju Vojislava Šešelja, ali da će odbrana da se buni.

"Mi nećemo da priznamo bez njegovog prisustva izricanje presude. Kažemo da ne može bez prisustva generala da presuda bude izrečena", naglasio je Lukić.

On kaže da će izricanju presude da prisustvuju Mladićev sin Darko i supruga Bosa.

Ranije su srpski ljekari upozorili da zbog Mladićevog zdravlja "svaki oblik stresa, uključujući sudski proces, može povećati šanse da dobije infarkt, srčani udar ili da umre".

Ljekari i Sekretarijat Haškog tribunala protivili su se da ljekari iz Srbije posjete Mladića u sudskom pritvoru, prije nego što mu 22. novembra bude izrečena presuda.

Odbrana tvrdi da se Mladićevo stanje, nakon tri moždana udara, pogoršava, da on nije adekvatno liječen u pritvoru i da tamošnji ljekari kriju dokaze koji to potvrđuju.

Prvostepenu presudu generalu Mladiću izreći će raspravno vijeće predsjedavajućeg Alfonsa Orija u kojem su još sudije Bakone Moloto iz Južne Afrike i Kristof Flige iz Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana