Неђо Трнинић: Акцизе коче кредит за петљу

М. Ми.
Неђо Трнинић: Акцизе коче кредит за петљу

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) спремна је да кредитира изградњу петље од Јоховца до Руданке, али прије тога власти у БиХ треба да усвоје измјене Закона о акцизама, о чему нема сагласности унутар БиХ.

Тај став челници ЕБРД-а пренијели су представницима РС на састанку у Лондону посвећеном реализацији инфраструктурних пројеката.

- Разговарали смо о финансирању инфраструктурних пројеката у РС са акцентом на градњи петље од Јоховца до Руданке у дужини од шест километара, која ће бити веза коридора 5Ц са аутопутем "9. јануар" од Бањалуке до Добоја. Они су спремни да кредитирају овај пројекат, али траже да прије тога буду усвојене измјене Закона о акцизама. То је сада ван наше моћи и ништа друго нам није преостало него да чекамо и видимо да ли ће те измјене бити усвојене - казао је министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић.

Вриједност инвестиције је 70 милиона евра, а за овај пројекат је већ одобрено 15,3 милиона евра у склопу споразума о приступању БиХ Транспортној заједници југоисточне Европе.

- ЕБРД би одобрио кредит од око 55 милиона евра, а преостали дио новца за градњу је обезбијеђен путем гранта  - казао је Трнинић.

На састанку у Лондону било је ријечи и о кредитирању изградње пута Фоча - Шћепан Поље за који је потребно 79 милиона евра. Трнинић је рекао да је ЕБРД спреман да финансира и тај пројекат, али да је приоритет градња петље од Јоховца до Руданке због добијеног гранта.

Поред Трнинића, на састанку са челницима ЕБРД-а били су и представници министарстава финансија РС и БиХ и директор "Аутопутева РС" Душан Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана