Nedeljko Lajšić, autor dokumentarnog filma Nebo nad Bjelovarom, za Glas Srpske: Herojstvo majora Tepića bezvremenski čin časti i ljubavi prema otadžbini

Vedrana Kulaga
Nedeljko Lajšić, autor dokumentarnog filma Nebo nad Bjelovarom, za Glas Srpske: Herojstvo majora Tepića bezvremenski čin časti i ljubavi prema otadžbini

Prijedor - Herojski čin majora JNA Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su prije gotovo tri decenije žrtvovali svoje živote braneći vojničku čast i zakletvu, vrijeme ne može izbrisati i oni vječno treba da budu uzor kako se voli i čuva svoja zemlja.

Nedeljko Lajšić iz Prijedora je čovjek koji to s većim pravom od drugih može da tvrdi jer je do detalja proučio ono što su major Tepić i Mirković učinili u najavi ratnog vihora koji će razoriti državu čijoj su zastavi službovali. Život, djelo i hrabrost majora Tepića i Mirkovića sažeo je u 80 minuta dokumentarnog filma "Nebo iznad Bjelovara", koji je krenuo Srpskom šireći istinu o dvojici heroja čije herojsko žrtvovanje života mnogi pokušavaju prikazati zločinačkim činom.

Major Tepić iz Komlenca u Kozarskoj Dubici poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike. Sa Tepićem je poginuo i vojnik Mirković, koji je odbio njegovo naređenje da se sa ostalim vojnicima povuče od glavnog objekta i spasi svoj život.

Inspirisan herojstvom, Lajšić je dvije godine snimao dokumentarac koji će, osim po onima kojima je posvećen, pamtiti po još jednom upečatljivom trenutku.

- Najstresnije je bilo svjedočenje majke poginulog vojnika Mirkovića. Nije lako gledati u suze u kojima teče ljubav i tuga majke - kaže Lajšić za "Glas Srpske".

Dokumentarac, nimalo slučajno, počinje zakletom JNA.

- Zakletvu su položili mnogi, ali su mnogi i zaboravili na nju. Tepić nije među njima. Ostao je do kraja čovjek i zato poruka cijele ove priče i jeste da rat ima dobru i lošu stranu i da uz sve nedaće koje nosi pokaže ko je i kakav čovjek. Želio sam da pokažem kako se iskreno voli svoja zemlja i da prenesem istinu o tom danu septembra 1991. godine. Ovaj film ni na koji način ne raspiruje mržnju. On pokazuje istinu o herojstvu i djelu majora Tepića i vojnika Mirkovića - rekao je Lajšić.

Autor posebno naglašava da je važno da nove generacije shvate čin majora Tepića i uđu u srž njegovog djela.

- Ključna poruka filma je da ne smijemo zaboraviti naše heroje, da je ono što je major Tepić uradio bezvremenski čin i da pokažemo mladim generacijama ko je zapravo bio major Tepić. On je bio Jugosloven i patriota, čovjek koji je volio i branio svoju zemlju - ističe Lajšić.

Nisu, međutim, svi shvatili tu poruku, a možda nisu ni željeli. Upravo od njih dolazi mržnja oličena kroz izvrtanje činjenica o majoru Tepiću.

- Vidimo da se i danas diže velika prašina zbog podizanja spomenika u Beogradu, ali je jasno da će buduće generacije slaviti majora Tepića jer je njegovo djelo neprolazno. Ono što je on uradio malo ko je mogao - naglasio je Lajšić.

Vrijednost filma je da je u njemu gledaocima ponuđena prilika da čuju i šta o majoru Tepiću misli hrvatska strana, na kojoj prevladava mišljenje da je on bio zločinac i terorista.

- U filmu govori profesora dr Davor Marijan iz hrvatskog Instituta za istoriju, koji je rekao da postoje dvije perspektive. Jedna je srpska koja majora Tepića gleda kao heroja, a druga hrvatska koja ga gleda kao teroristu, ali ono što je zaključak jeste da je za sve vojske svijeta major Tepić heroj - prepričava Marijanove riječi iz filma Lajšić.

Film je prvi put prikazan u beogradskom Domu vojske krajem prošlog mjeseca i od tada je pokrenuta lavina osuda u Hrvatskoj, koja je dovela čak i do toga da predsjednik Srbije zbog zategnutih odnosa otkaže posjetu Zagrebu.

- Kada nekome napadnete kuću, normalno je da će se on braniti i mislim da je za generacije koje dolaze važna upravo ta poruka majora Tepića kako se brani i voli svoja zemlja - kaže Lajšić, ocijenivši da je i ovo pitanje zloupotrijebljeno u dnevnopolitičke svrhe, na koje se ne obazire.

Film je sniman na više lokacija u BiH, a nastao je uz podršku Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor.

Narodni heroj

Predsjedništvo tadašnje SFRJ odlikovalo je 19. novembra 1991. godine posthumno majora Milana Tepića Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo ga narodnim herojem za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom napada na kasarnu JNA u Bjelovaru.

Njegovo ime nose ulice mnogih gradova u Srpskoj i Srbiji, kasarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije na Topčideru. Posmrtni ostaci majora Tepića, za koje se vjeruje da su na području Hrvatske, još nisu predati porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana