Недељко Лајшић, аутор документарног филма Небо над Бјеловаром, за Глас Српске: Херојство мајора Тепића безвременски чин части и љубави према отаџбини

Ведрана Кулага
Недељко Лајшић, аутор документарног филма Небо над Бјеловаром, за Глас Српске: Херојство мајора Тепића безвременски чин части и љубави према отаџбини

Приједор - Херојски чин мајора ЈНА Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића, који су прије готово три деценије жртвовали своје животе бранећи војничку част и заклетву, вријеме не може избрисати и они вјечно треба да буду узор како се воли и чува своја земља.

Недељко Лајшић из Приједора је човјек који то с већим правом од других може да тврди јер је до детаља проучио оно што су мајор Тепић и Мирковић учинили у најави ратног вихора који ће разорити државу чијој су застави службовали. Живот, дјело и храброст мајора Тепића и Мирковића сажео је у 80 минута документарног филма "Небо изнад Бјеловара", који је кренуо Српском ширећи истину о двојици хероја чије херојско жртвовање живота многи покушавају приказати злочиначким чином.

Мајор Тепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике. Са Тепићем је погинуо и војник Мирковић, који је одбио његово наређење да се са осталим војницима повуче од главног објекта и спаси свој живот.

Инспирисан херојством, Лајшић је двије године снимао документарац који ће, осим по онима којима је посвећен, памтити по још једном упечатљивом тренутку.

- Најстресније је било свједочење мајке погинулог војника Мирковића. Није лако гледати у сузе у којима тече љубав и туга мајке - каже Лајшић за "Глас Српске".

Документарац, нимало случајно, почиње заклетом ЈНА.

- Заклетву су положили многи, али су многи и заборавили на њу. Тепић није међу њима. Остао је до краја човјек и зато порука цијеле ове приче и јесте да рат има добру и лошу страну и да уз све недаће које носи покаже ко је и какав човјек. Желио сам да покажем како се искрено воли своја земља и да пренесем истину о том дану септембра 1991. године. Овај филм ни на који начин не распирује мржњу. Он показује истину о херојству и дјелу мајора Тепића и војника Мирковића - рекао је Лајшић.

Аутор посебно наглашава да је важно да нове генерације схвате чин мајора Тепића и уђу у срж његовог дјела.

- Кључна порука филма је да не смијемо заборавити наше хероје, да је оно што је мајор Тепић урадио безвременски чин и да покажемо младим генерацијама ко је заправо био мајор Тепић. Он је био Југословен и патриота, човјек који је волио и бранио своју земљу - истиче Лајшић.

Нису, међутим, сви схватили ту поруку, а можда нису ни жељели. Управо од њих долази мржња оличена кроз извртање чињеница о мајору Тепићу.

- Видимо да се и данас диже велика прашина због подизања споменика у Београду, али је јасно да ће будуће генерације славити мајора Тепића јер је његово дјело непролазно. Оно што је он урадио мало ко је могао - нагласио је Лајшић.

Вриједност филма је да је у њему гледаоцима понуђена прилика да чују и шта о мајору Тепићу мисли хрватска страна, на којој превладава мишљење да је он био злочинац и терориста.

- У филму говори професора др Давор Маријан из хрватског Института за историју, који је рекао да постоје двије перспективе. Једна је српска која мајора Тепића гледа као хероја, а друга хрватска која га гледа као терористу, али оно што је закључак јесте да је за све војске свијета мајор Тепић херој - препричава Маријанове ријечи из филма Лајшић.

Филм је први пут приказан у београдском Дому војске крајем прошлог мјесеца и од тада је покренута лавина осуда у Хрватској, која је довела чак и до тога да предсједник Србије због затегнутих односа откаже посјету Загребу.

- Када некоме нападнете кућу, нормално је да ће се он бранити и мислим да је за генерације које долазе важна управо та порука мајора Тепића како се брани и воли своја земља - каже Лајшић, оцијенивши да је и ово питање злоупотријебљено у дневнополитичке сврхе, на које се не обазире.

Филм је сниман на више локација у БиХ, а настао је уз подршку Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Приједор.

Народни херој

Предсједништво тадашње СФРЈ одликовало је 19. новембра 1991. године постхумно мајора Милана Тепића Орденом народног хероја Југославије и прогласило га народним херојем за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом напада на касарну ЈНА у Бјеловару.

Његово име носе улице многих градова у Српској и Србији, касарна у Јакову код Београда, а спомен-плоча њему у част налази се у једној згради Генералштаба Војске Србије на Топчидеру. Посмртни остаци мајора Тепића, за које се вјерује да су на подручју Хрватске, још нису предати породици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана