Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске: Не жале новац да ме избаце из ДНС-а

Жељка Домазет
Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске: Не жале новац да ме избаце из ДНС-а

Са мјеста замјеника предсједника ДНС-а смијењен сам након што су ме удбашким методом “рекла-казала” и без иједног доказа оптужили да сам учествовао у смјенама ДНС-ових кадрова иако је јасно да је те смјене спровела Влада Републике Српске, тврди нови-стари предсједник Народне скупштине Републике Српске и донедавни замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић.

У интервјуу за “Глас Српске” Чубриловић подсјећа да је из партије искључен након што је добио подршку 51 посланика приликом избора за предсједника парламента, док је кандидат ког је предложила друга група ДНС-ових посланика добио осам гласова.

- Свиђало се то некоме или не, ја сам још формално-правно члан ДНС-а све до одлуке Главног одбора. Иако та сједница још није ни заказана, већ су кренула лобирања и куповина чланова Главног одбора да потврде ту одлуку Предсједништва. Онима који су уложили милионе у властиту кампању није ништа да потроше још коју стотину хиљада марака да из ДНС-а избаце Недељка Чубриловића - каже Чубриловић.

ГЛАС: Шта је прави узрок посљедњих дешавања у ДНС-у?

ЧУБРИЛОВИЋ: Све потресе у ДНС-у су изазвали они који су у странку дошли да би остварили своје личне интересе, који имају новац и треба им још само политичка моћ. Ја и људи које су ти и такви дизањем руке покушали да испишу из ДНС-а остаћемо вјерни ономе што смо стварали 20 година, остаћемо вјерни принципима ДНС-а око којих смо се окупили 2000. године.

ГЛАС: Да ли ћете се жалити и да ли ћете, уколико Ваша жалба не буде прихваћена, основати нову странку? Која од ове двије струје може очекивати министарске и друге позиције у Републици Српској?

ЧУБРИЛОВИЋ: Рано је говорити о томе. Ми ћемо учинити све да се ДНС врати својим изворним принципима и да странку сачувамо на оним вриједностима на којима су нас људи препознавали и гласали за нас. Али плашим се да смо немоћни уколико је неко некоме “продао странку”.

ГЛАС: Након ових потеза ДНС-а и предсједника странке Марка Павића, да ли се може очекивати да ДНС постане опозиција и како се то може одразити на рад Народне скупштине Републике Српске?

ЧУБРИЛОВИЋ: Након искључења из ДНС-а нисам разговарао са Марком Павићем и не знам шта се дешава. Видио сам у медијима да је разговарао са мандатаром Радованом Вишковићем и то је све што знам.

ГЛАС: Прошли мандат НСРС био је врло турбулентан због дјеловања опозиције и различитих перформанса опозиционих посланика. Да ли у наредном периоду можемо очекивати такве ствари?

ЧУБРИЛОВИЋ: У прошлом мандату први пут смо на дневном реду парламента имали интерпелације опозиције, а имали смо и јавна саслушања на Анкетном одбору који је формиран одлуком Народне скупштине, имали смо покушаје опозиције да физичким, а не парламентарним методама спријечи одржавање сједница. Ипак, успјешно смо окончали сва засједања, али смо морали да напустимо салу за пленарне сједнице. Онда су нас оптужили да смо сједнице одржали уз помоћ полиције, а нико није говорио и писао о томе да смо ми, посланици већине, били истјерани и онемогућени да засједамо у сали за пленарне сједнице и да нисмо хтјели да употријебимо силу. Тада је побиједила демократска снага већине и владавина права, а тако ће бити и у наредном периоду. У Народној скупштини РС биће вођена демократска расправа о свим питањима битним за наше грађане, али нико неће моћи да под плаштом наводних демократских права опструише и разграђује парламентарни живот у Српској.

ГЛАС: Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће тражити укидање Вијећа народа РС уколико коначно не буде потпуно формиран Клуб Срба у ФБиХ. Како коментаришете ту најаву?

ЧУБРИЛОВИЋ: Вијеће народа умногоме блокира и рад и одлуке НСРС. Ми до данас не можемо да укинемо смртну казну или прогласимо главни град јер имамо блокаду у Клубу Бошњака у Вијећу народа. Свједоци сте колико се сталним потезањима виталног националног интереса успорава рад законодавне власти у Републици Српској. Јер овдје се ради о злоупотреби института заштите виталног националног интереса како би се опструисало доношење рјешења која уопште не задиру у ту област. Али практично, да би дошло до измјена Устава које су наметнуте одлуком високог представника из 2002. којом је формирано Вијеће народа, ми бисмо морали да те измјене усвојимо у Народној скупштини и да исте потом усвоји Вијеће народа. За ту одлуку морамо да обезбиједимо двотрећинску већину и у Вијећу народа. Дакле, у Клубу Бошњака у Вијећу народа промјену Устава морало би да потврди најмање пет Бошњака.

Вијеће народа

 

ГЛАС: Који су наредни потези у парламенту Српске?

ЧУБРИЛОВИЋ: У наставку прве сједнице требало би да буду изабрани потпредсједници НСРС. Одмах по завршетку прве сједнице, вјероватно 5. децембра, почећемо нову, вјероватно посебну сједницу на којој ћемо комплетирати руководство НСРС избором генералног секретара и изабрати делегате за Вијеће народа РС и Дом народа Парламента БиХ. У избор нове владе и промјену Закона о Влади не можемо ући док не буде конституисано Вијеће народа РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана