Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, za Glas Srpske: Zahtjev za status kandidata za EU marketinški trik

Darko Gavrilović
Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, za Glas Srpske: Zahtjev za status kandidata za EU marketinški trik

Najava datuma predaje zahtjeva BiH za status kandidata za članstvo u EU ima više marketinški nego stvarni značaj i smisao u ovom trenutku.

Stranke na vlasti u Sarajevu time žele da zamažu oči građanima o navodnim uspjesima, jer da nije tako, ne bi ignorisali određene poruke iz EU da je prerano za podnošenje aplikacije. Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

On je istakao da je referendum demokratsko pravo u skladu sa Ustavom RS i međunarodnim aktima i da to pravo živi u svim demokratskim zemljama svijeta.

* GLAS: Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji su u proceduru uputile stranke iz RS, već nekoliko puta je naišao na blokadu u Parlamentu BiH. Kako komentarišete protivljenje bošnjačkih i neutralan stav hrvatskih stranaka?

ČUBRILOVIĆ: Veoma je važno da su poslanici iz svih političkih stranka iz RS zajednički tražili donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH. Nedopustivo je da se 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Ustavnom sudu nalaze strane sudije koje nemaju nikakvu odgovornost prema sudbini ove zemlje. Način glasanja u Ustavnom sudu mora biti prilagođen ustavnopravnom uređenju BiH. Strane sudije su već 2001. godine trebale biti zamijenjene sudijama iz konstitutivnih naroda. Prilikom odlučivanja i ostvarivanja nadležnosti Ustavnog suda BiH skoro stalno je dolazilo do preglasavanja uz podršku stranih sudija, čime se dodatno pogoršavala politička situacija u BiH. Nema primjera da se u ustavnom sudu neke suverene zemlje nalaze stranci koji odlučuju o njenoj sudbini. Zato i jeste paradoksalno da se oni koji se zaklinju u državnost, kao što to čine bošnjački političari, najglasnije zalažu za ostanak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Odlazak stranih sudija je neophodan, prije svega, sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela.

* GLAS: Šta će biti naredni potez ako Parlament BiH ne prihvati prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i da li će to biti referendum?

ČUBRILOVIĆ: Institucije RS će kao i do sada u skladu sa svojim ovlašćenjima insistirati na donošenju zakona o Ustavnom sudu. Što se tiče referenduma o odluci Ustavnog suda BiH kojom je proglašena neustavnom odredba u Zakonu o praznicima RS, Narodna skupština iskoristiće sva pravna i politička sredstva da bude sačuvan identitet i subjektivitet RS, uključujući i pravo na referendum o odluci Ustavnog suda BiH. Pravno neutemeljena odluka Ustavnog suda BiH, koja je donesena preglasavanjem uz pomoć glasova troje stranih sudija, ujedinila je sve političke stranke u Srpskoj. Svi su iskazali spremnost da se o tome građani izjasne na republičkom referendumu. Jedno od rješenja moglo bi da bude, s obzirom na izuzetan značaj ovog pitanja, da ostanak u zajedničkim organima BiH bude uslovljen usvajanjem zakona o Ustavnom sudu u BiH.

* GLAS: Kada će biti uložen zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH kojom je proglašen neustavnim dio Zakona o praznicima u vezi sa Danom Republike?

ČUBRILOVIĆ: Nakon analize, identifikovaćemo sve pravne činjenice koje bi mogle uticati na konstituisanje našeg zahtjeva kojim bismo tražili od Ustavnog suda BiH preispitivanje odluke, a za šta imamo rok do jedne godine od njenog prijema. Naglašavam da su u ovom predmetu ocjenjivani istorijski i politički događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan RS, pri čemu je data prednost političkim, a ne pravnim argumentima. Odluka Ustavnog suda donesena je majorizacijom i RS nikada neće prestati da slavi 9. januar kao Dan Republike! Sprovođenje odluke posmatraće se, prvenstveno, u kontekstu njenog preispitivanja, donošenja zakona o Ustavnom sudu i reforme pravosudnog sistema na nivou BiH u okviru strukturalnog dijaloga.

* GLAS: Da li je Ustavni sud BiH na Vaš zahtjev dostavio odluku na ćirilici i srpskom jeziku?

ČUBRILOVIĆ: Mi smo Ustavnom sudu BiH ukazali da su pogriješili kod navođenja zvaničnog naziva Narodne skupštine RS i da su prekršili načelo o ravnopravnoj upotrebi jezika i pisma. Ukazali smo i na nelogičnost da su odluku dostavili na vjerski praznik hrvatskog naroda, a u odluci osporavaju vjerski praznik koga i nema u normi.

* GLAS: Kada bi odluka o održavanju referenduma mogla biti objavljena?

ČUBRILOVIĆ: Ustavni sud RS utvrdio je da ne postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa u odluci o republičkom referendumu i o sastavu Komisije za sprovođenje referenduma. Najviši organi RS procijeniće okolnosti u kojima objavljivanje odluke neće izazvati bilo kakve pravne ili političke probleme, a to se odnosi i na stvaranje uslova za nesmetano sprovođenje republičkog referenduma. Riječ je o uslovima za nesmetan rad Komisije za sprovođenje referenduma, mogućnosti dobijanja ažurnog biračkog spiska i drugih potrebnih materijala za sprovođenje referenduma. Moguće je raspisivanje i referenduma na kojem bi građani odlučili o tome da li prihvataju odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS.

* GLAS: Kako komentarišete oštre reakcije bošnjačkih političara i predstavnika međunarodne zajednice na samu najavu da će u RS biti održan referendum?

ČUBRILOVIĆ: Referendum je demokratsko pravo u skladu sa Ustavom RS i međunarodnim aktima. To je pravo u svim demokratskim zemljama svijeta. U tome i jeste problem što bošnjački političari i dio predstavnika međunarodne zajednice strahuju da bi Srpska, koristeći to pravo, pokazala puni demokratski kapacitet i dala do znanja da je suverena u odlučivanju o svim važnim pitanjima.

* GLAS: Vlast na nivou BiH se nalazi u priličnoj krizi, posebno poslije hapšenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića. Koliko je realno da BiH u takvom trenutku preda aplikaciju za članstvo u EU?

ČUBRILOVIĆ: Najava datuma za predaju zahtjeva BiH za status kandidata EU ima više marketinški nego stvarni značaj i smisao u ovom trenutku. Stranke na vlasti u Sarajevu ovim žele da zamažu oči građanima o navodnim uspjesima, jer da nije tako, ne bi ignorisali određene poruke iz EU da je za podnošenje aplikacije prerano. Opštepoznato je da su tri ključna uslova za podnošenje kredibilne aplikacije - izmjena SPP-a, sprovođenje reformi i mehanizam koordinacije i da odluku o statusu kandidata moraju da podrže svih 28 članica EU. Jasno je da BiH nije ispunila ključne uslove, kao što je jasno i da će teško dobiti 28 glasova. Ali, neko je odlučio da 15. februara, u godini kada se održavaju lokalni izbori, taj potez predstavi kao politički uspjeh i tako otpočne predizbornu kampanju. Kada je u pitanju kriza nastala nakon hapšenja Fahrudina Radončića, mislim da je to samo vrh ledenog brijega i stanja u kojem se nalazi vlast na nivou BiH. Organi i institucije u tom slučaju treba da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

* GLAS: Kakva će poruka biti poslata ako Radončić bude oslobođen krivice, kao što se dogodilo u mnogim drugim slučajevima u kojima su političari bili hapšeni, pa oslobađani?

ČUBRILOVIĆ: Nezahvalno je odgovarati na pretpostavke, ali ako se to dogodi, onda će to biti samo još jedan dokaz da su Sud i Tužilaštvo BiH instrumenti političkih ili drugih interesnih grupa koje zloupotrebljavaju pravosudne organe i žele na taj način da vladaju. Nije li i zamjenik američkog ambasadora u BiH Nikolas Hil, pred odlazak, rekao da je Tužilaštvo BiH pod velikim uticajem bošnjačkih političkih snaga i da u njemu ima mnogo tvrdokornih sljedbenika SDA? To nije pretpostavka, to je činjenica. Ali kada neko iz RS ukaže na katastrofalan rad pravosuđa na nivou BiH, to se tumači kao pritisak. Ovakvo pravosuđe, od Ustavnog suda do Suda i Tužilaštva BiH, svojim odlukama i radom pokazalo je da je jedna od najslabijih karika i veoma često direktan učesnik proizvođenja političkih kriza i ispunjavanja političkih želja bošnjačkog naroda, što je sa stanovišta prava i pravde nedopustivo.

* GLAS: Očekujete li nastavak pritisaka na institucije RS, koji traju već duže vrijeme?

ČUBRILOVIĆ: Pritisci na institucije i na RS traju od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Bilo je upotrebe sile, prijetnji, nasilne promjene Dejtonskog sporazuma, smjenjivanja političkih i drugih zvaničnika. Samo zajedničkim djelovanjem i korišćenjem demokratskih kapaciteta možemo se oduprijeti pritiscima.

* GLAS: Da li je krajnji cilj kreiranje atmosfere za vanredne izbore u RS?

ČUBRILOVIĆ: Mislim da to nije cilj. Oni koji traže prijevremene izbore čine to samo deklarativno jer znaju da ih neće biti. Teško je očekivati da se sprovedu prijevremeni izbori na svim nivoima. Ovo što se sada radi jeste uvod u predizbornu kampanju za lokalne izbore.

Smjena Mihajlice

* GLAS: Da li će biti razmatran prijedlog za smjenu predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost Milanka Mihajlice? Kako komentarišete prijetnje opozicije da će u tom slučaju bojkotovati rad skupštinskih odbora?

ČUBRILOVIĆ: Na dnevni red sjednice Narodne skupštine nije uvršćeno pitanje smjene predsjednika Odbora za bezbjednost Milanka Mihajlice. Prema Poslovniku Narodne skupštine i dogovorima lidera parlamentarnih političkih stranaka, predsjedavanje ovom odboru pripada jednoj od opozicionih stranaka. Dakle, u tom kontekstu moguće je da ovo pitanje bude predmet razmatranja. Nema potrebe da narodni poslanici bojkotuju rad Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana