Недељко Чубриловић категоричан: Снагу ћемо показати већ на локалним изборима

Вељко Зељковић
Недељко Чубриловић категоричан: Снагу ћемо показати већ на локалним изборима

БАЊАЛУКА - Чланови распуштеног Градског одбора ДНС-а Бањалука изгласали су на јучерашњем састанку излазак из ове странке, те подржали искључене чланове ДНС-а и формирање нове политичке партије.

 

 

 

Донедавни предсједник овог одбора и смијењени замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић захвалио је на указаној подршци и нагласио да је до краја године потребно завршити регистрацију нове странке.

- Прије тога је потребно да направимо статут и политички програм, те обезбиједимо простор, симбол и име странке. Све то треба да обавимо у свега неколико дана и сигуран сам да ћемо у томе успјети - рекао је Чубриловић, који је члан новоформираног Независног демократског клуба у НСРС, који чине четири посланика који су искључени из ДНС-а.

Он каже да је људима потребна подршка, јер није лако напустити странку или доживјети да буду искључени из приче у којој учествују више од двије деценије.

- То није лако ни појединачно ни колективно, али када видите ко вас искључује, онда то и није тешко. Увјерен сам да ови људи који праве нову причу имају визију, идеју и да ће сигурно направити резултат и на сљедећим локалним изборима, као и на свим будућим - рекао је Чубриловић.

Секретар распуштеног ГО ДНС-а Бањалука Боран Босанчић каже да овај одбор не прихвата одлуке Предсједништва ДНС-а и лидера ове странке Марка Павића.

- Не желимо да нас Предсједништво ДНС-а искључује једно по једно, па ћемо вјероватно ићи у правцу формирања нове политичке организације, народњачке оријентације, која ће његовати изворне принципе ДНС-а - поручио је Босанчић.

Проблеми у ДНС-у кулминирали су након октобарских општих избора, а нарочито послије захтјева Марка Павића за искључењем Недељка Чубриловића из странке, који је подржала већина у Предсједништву те партије.

Из странке су избачени и други, до тада, кључни функционери странке, а да нема повратка на старо, показало се већ на конститутивној сједници Народне скупштине РС, када је новоформирани клуб посланика ДНС-а имао два кандидата за новог предсједника парламента.

Већина посланика, гласајући између Недељка Чубриловића и Душка Ивића, којег је предложила група посланика одана Павићу, одлучила се за Чубриловића, који је тако реизабран на ту функцију у републичкој власти.

Још тада се у политичким кулоарима могло чути да је Чубриловић на корак до формирања нове партије, а то је и потврђено прије неколико дана, када је саопштено и да ће он, са још три народна посланика који су искључени из ДНС-а:  Споменком Стевановић, Споменком Стојановићем и Миланом Дакићем у републичком парламенту убудуће дјеловати као посланици Независног демократског клуба (НДК).

Шефица новог клуба биће Споменка Стевановић, која је рекла да је формирање НДК клуба увод у формирање политичке партије која би требало да буде регистрована до краја године, те да су опредијељени за политику враћања на изворне принципе партије којој су припадали.

Павић: Ради се о групи грађана

Лидер ДНС-а Марко Павић изјавио је да му није јасно како један распуштени одбор може донијети одлуку за излазак из странке.

- Ако је нешто распуштено, онда тога нема више. Ради се о групи грађана која жели да оснује своју партију и ја немам ништа против тога. То је њихово легитимно право. Али, то нема никакве везе са ДНС-ом, који ће наставити да иде својим путем. Ми ћемо и даље бити јаки и то ова група грађана, али ни било ко други, не може оспорити - истакао је Павић за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана