Недељко Чубриловић: Оспоравањем Дана РС не гради се помирење

Nezavisne.com
Недељко Чубриловић: Оспоравањем Дана РС не гради се помирење

Одлука о оспоравању Дана Републике довела би у питање легалитет и легитимитет РС и дејтонских уставноправних рјешења, а тиме се не може градити заједничка будућност, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС.

“Упозоравамо органе и институције БиХ, као и све оне који оваквим и сличним иницијативама и дјеловањем не доприносе помирењу и толеранцији међу народима и грађанима, да никада нећемо одустати од Дана Републике и његовог обиљежавања”, рекао је Чубриловић у интервијуу Независним новинама.

НН: Парламент је усвојио декларацију поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима РС пред Уставним судом БиХ.

ЧУБРИЛОВИЋ: Да, декларација је усвојена већином гласова народних посланика. Њом је НС РС изразила јасан став у вези са поднесеним захтјевом бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. Декларацијом су утврђене основе и начин припреме за учешће представника НС РС у јавној расправи по овом предмету, која се пред Уставним судом БиХ одржава 27. маја ове године. Такође, декларација би требало да послужи и као основа за дјеловање свих органа и институција, политичких странака, како у РС, тако и у заједничким органима и институцијама БиХ. Ова декларација у првом реду има за циљ да подстакне мјере и активности које је неопходно предузети уколико би, евентуално, била донесена одлука о негирању Дана Републике.

НН: Шта ће се десити уколико буде донесена одлука о укидању Дана Републике?

ЧУБРИЛОВИЋ: Одлучно упозоравамо органе и институције БиХ, као и све оне који оваквим и сличним иницијативама и дјеловањем не доприносе помирењу и толеранцији међу народима и грађанима, да никад нећемо одустати од Дана Републике и његовог обиљежавања. Ми шаљемо јасну поруку о нашој опредијељености за искрену толеранцију, једнакоправни статус и поштивање достојанства сваког човјека и грађанина у овој земљи. Поднесени захтјев искључиво је политички, а не акт који је заснован на праву. Као такав, он садржи неприкривену намјеру за рушење легалитета и легитимитета РС и дејтонских уставноправних рјешења. Њиме се не може градити заједничка будућност и зато свако даље проблематизовање Дана Републике или његово евентуално поништење било би директно негирање настанка и постојања РС.

НН: Колико је реално да се грађани о овом питању изјасне на референдуму?

ЧУБРИЛОВИЋ: Чињеница је да су и позиција и опозиција заузеле једногласан став о евентуалном спровођењу плебисцитарног изјашњавања грађана у вези с одлуком Уставног суда, као и осталих органа и институција БиХ којима се нарушава уставни статус РС и оспорава Дан Републике. Евентуална одлука која би негирала Дан Републике проузроковаће заузимање става о судбини нелегално наметнутих закона и других одлука од стране високог представника и утврђивању могућности да се оспори њихово правно дејство.

НН: Како коментаришете реаговање СДА и неких међународних институција?

ЧУБРИЛОВИЋ: Реакције СДА за нас нису изненађење. То је странка чији је лидер још 1992. јавно рекао да је спреман “жртвовати мир за некакву сувереност”. Нажалост, таква изјава увела је тадашњу БиХ као “Југославију у малом” у вртлог грађанског рата, чије су посљедице и данас присутне, уз стално потенцирање и сијање мржње и страха међу народима и грађанима ове земље. Не изненађује нас ни исхитрено реаговање високог представника у БиХ. И он се, као и његови претходници, често понаша као својеврсни портпарол СДА. Зато сам и изразио невјерицу кад сам рекао да није јасно да ли је OHR преписао став СДА или је учињено обрнуто. Забрињавајуће је понашање неких страних званичника који се према декларацији која изражава политичку вољу већине грађана РС односе на такав начин.

НН: Предсједник Милорад Додик упутио је декларацију о геноциду над Јерменима. Да ли ће НС РС разматрати ову декларацију?

ЧУБРИЛОВИЋ: Запримили смо Приједлог декларације о признању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917, који је, користећи своје легитимно право, упутио предсједник Републике Милорад Додик. Колегијум НС РС ће одлучити да ли ће он бити уврштен у дневни ред. Ријеч је о злочинима над Јерменима које су признали Уједињене нације, Европски парламент, као и други парламенти у Европи и свијету.

НН: Како коментаришете посјету предсједника Милорада Додика Сребреници?

ЧУБРИЛОВИЋ: Посјета предсједника Додика Сребреници и поклањање жртвама припадницима бошњачког народа је државнички чин. Са посебним пијететом морамо се односити према свим жртвама, без обзира на њихову вјеру и нацију.

НН: Као потпредсједник ДНС-а сматрате ли да је позиција Ваше странке ојачана послије општих избора и колико ДНС може да утиче на актуелну политику?

ЧУБРИЛОВИЋ: ДНС је парламентарна странка која је, с обзиром на омјер политичких снага, незаобилазан фактор јачања и стабилности РС и њене власти. Улога у Народној скупштини и Влади, те у укупном животу РС, показује да ДНС стално јача и да расте његов значај и утицај у законодавној, извршној власти и свим другим областима рада и живота. Свјесни смо да је пред нама тешко вријеме и да ће нам свима требати доста мудрости, знања и ангажовања, без обзира да ли је ријеч о позицији или опозицији, поготово када је у питању интерес РС. ДНС својим примјером показује да смо оспособљени за стварање бољег и функционалнијег друштва. Такође, имамо одговорност и према онима који су нас изабрали.

У Доњој Градини одајемо пошту жртвама

НН: Позвали сте народне посланике да у недјељу у Доњој Градини присуствују обиљежавању Дана сјећања на жртве у јасеновачким логорима. Идете ли и Ви? 

ЧУБРИЛОВИЋ: У систему јасеновачких логора, Доња Градина представља највеће стратиште српског, јеврејског и ромског становништва, а које је довођено из других дијелова. Систем концентрационих логора “Јасеновац” представља најмонструозније губилиште у свијету, највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији тадашње Југославије. Према процјенама стручњака, од 1941. до 1945. у овом логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома. Убијани су цивили, дјеца, жене, старци... Морамо одати пошту свим невино страдалима. Са посебним поштовањем и пијететом присуствоваћу обиљежавању сјећања на жртве усташких злочина и у Доњој Градини и у Јасеновцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана