Nedeljko Čubrilović: Haos bio cilj opozicije

Vedrana Kulaga
Nedeljko Čubrilović: Haos bio cilj opozicije

Banjaluka - Svi dokumenti koji su usvojeni na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS su legitimni, mjerama za kojima je poseglo rukovodstvo parlamenta zbog fizičke blokade rada nisu prekršeni propisi, a jedino opozicija, koja je željela haos, svojim ponašanjem nanosi štetu svim građanima Srpske.

Istakao je to juče predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, komentarišući dešavanja u parlamentu i posljedice koje mogu da donesu najave opozicionih poslanika da će biti novih blokada. Čubrilović je podvukao da neće podnijeti ostavku koju od njega traže stranke Saveza za promjene tvrdeći da je prekršio Poslovnik o radu Narodne skupštine na sjednici održanoj 13. septembra.

- Pravo svih poslanika je da traže ostavku, ali su razlozi definisani zakonom i Poslovnikom. Ako zvanično zatraže smjenu, o tome će se izjasniti poslanici - kaže Čubrilović.

Opozicija tvrdi da poslanici mogu biti udaljeni sa sjednice samo pojedinačno, a ne kolektivno kao što se dogodilo na posljednjem zasjedanju kada su opozicioni poslanici fizički blokirali rad Skupštine, ne dozvolivši skupštinskom rukovodstvu da sjednu na svoje pozicije. Čubrilović kaže da je u nastavku sjednice u drugoj sali saopštio pojedinačna imena poslanika i da nije prekršen Poslovnik.

Na pitanje zašto nije prvo izrekao opomenu, kaže da to nije bilo moguće i da su opozicionari već imali nekoliko opomena koje im je prethodno izrekao potpredsjednik parlamenta.

- Već je bila fizička blokada. Osim toga, oni nisu uložili prigovor na koji su imali pravo - rekao je Čubrilović.

Postavljanje prepreka koje su onemogućile da poslanici opozicije dođu do druge sale u kojoj je bez njihovog prisustva nastavljena sjednica bilo je potrebno, kaže Čubrilović, da ne bi došlo do ometanja daljeg rada.

- Nas su pojedini poslanici pozivali da primijenimo silu i izbacimo ih iz sale. Kao kompromisno rješenje našli smo drugi prostor - dodao je Čubrilović, ističući da opozicija zamjenjuje teze u tvrdnjama ko je onemogućavao rad Skupštine.

Negirao je i navode opozicije da je u zgradi Skupštine tada bio veliki broj policajaca, posebno sa dugim cijevima.

- Policajci su, kada zasjeda parlament, prisutni u povećanom broju. Možda je na tom zasjedanju bilo nešto vidljivije njihovo prisustvo, ali ne sa dugim cijevima - istakao je on.

Politička situacija u RS je, naglasio je Čubrilović, stabilna sve dok najviša zakonodavna institucija ima većinu, uprkos opstrukciji i fizičkom onemogućavanju rada.

- Takvi poremećaji u radu parlamenta nanose štetu građanima RS. To neće donijeti ništa dobro ni opoziciji ni njihovom političkom interesu, čega oni nisu svjesni - dodao je Čubrilović.

On je rekao da su potpuno prihvatili dva od tri zahtjeva opozicije, a da su ponudili opoziciji da revizorski izvještaj o izvršenju budžeta RS za 2016. godinu zajedno s konsolidovanim izvještajem Vlade bude razmatran na narednoj sjednici.

- To su odbili. To znači da njima nije bio cilj razmatranje izvještaja, već da se pravi haos - rekao je Čubrilović i dodao da za sada nema dovoljno predloženih tačaka da bude sazvana nova sjednica parlamenta.

Na pitanje koliko je dobro da se u RS prizivaju neke vrste "makedonskog scenarija", Čubrilović je rekao da to poređenje nije adekvatno, jer je nekadašnji lider opozicije u Makedoniji Zoran Zaev dobio većinu u parlamentu, ali mu predsjednik nije dao mandat za sastav vlade, zbog čega su izbili protesti.

- To nije isto. Ovdje manjina želi da nasilnim metodama paralizuje rad Narodne skupštine. U svakoj demokratiji, pa i ovoj, većina je ta koja donosi odluke. Onaj ko ima 42 glasa u Skupštini donosi odluke. Matematika je neumoljiva, pa i u demokratiji. Sve ostalo je vanustavno djelovanje ako nemate većinu. Rješenje je jedno - obezbijedite većinu i onda možete da radite i zahtijevate šta hoćete - kaže Čubrilović.

Lider PDP-a Branislav Borenović istrajao je u tvrdnji da je posljednja sjednica nelegitimna i dodao da će insistirati na smjeni Čubrilovića i ministra policije Dragana Lukača.

- Ući ćemo u Skupštinu i stati ispred predsjedavajućeg, od kojeg ćemo tražiti da se počne ponašati kao čovjek koji štiti parlament - rekao je Borenović.

Skrivanje iza demokratije

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da manjina želi da blokira rad skupštinske većine.

- U takvim okolnostima pozivati se kobajagi na odbranu demokratije je najobičnija budalaština - kaže ona.

Predsjednik SP-a Petar Đokić smatra čistom glupošću izjavu člana Glavnog odbora SDS-a Dragana Mektića da podržava "makedonski scenario" u RS koji bi navodno donio demokratiju, upozorivši da ne treba zagovarati ideje koje vode nasilnim metodama djelovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana