Недељко Чубриловић: Хаос био циљ опозиције

Ведрана Кулага
Недељко Чубриловић: Хаос био циљ опозиције

Бањалука - Сви документи који су усвојени на посљедњој сједници Народне скупштине РС су легитимни, мјерама за којима је посегло руководство парламента због физичке блокаде рада нису прекршени прописи, а једино опозиција, која је жељела хаос, својим понашањем наноси штету свим грађанима Српске.

Истакао је то јуче предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, коментаришући дешавања у парламенту и посљедице које могу да донесу најаве опозиционих посланика да ће бити нових блокада. Чубриловић је подвукао да неће поднијети оставку коју од њега траже странке Савеза за промјене тврдећи да је прекршио Пословник о раду Народне скупштине на сједници одржаној 13. септембра.

- Право свих посланика је да траже оставку, али су разлози дефинисани законом и Пословником. Ако званично затраже смјену, о томе ће се изјаснити посланици - каже Чубриловић.

Опозиција тврди да посланици могу бити удаљени са сједнице само појединачно, а не колективно као што се догодило на посљедњем засједању када су опозициони посланици физички блокирали рад Скупштине, не дозволивши скупштинском руководству да сједну на своје позиције. Чубриловић каже да је у наставку сједнице у другој сали саопштио појединачна имена посланика и да није прекршен Пословник.

На питање зашто није прво изрекао опомену, каже да то није било могуће и да су опозиционари већ имали неколико опомена које им је претходно изрекао потпредсједник парламента.

- Већ је била физичка блокада. Осим тога, они нису уложили приговор на који су имали право - рекао је Чубриловић.

Постављање препрека које су онемогућиле да посланици опозиције дођу до друге сале у којој је без њиховог присуства настављена сједница било је потребно, каже Чубриловић, да не би дошло до ометања даљег рада.

- Нас су поједини посланици позивали да примијенимо силу и избацимо их из сале. Као компромисно рјешење нашли смо други простор - додао је Чубриловић, истичући да опозиција замјењује тезе у тврдњама ко је онемогућавао рад Скупштине.

Негирао је и наводе опозиције да је у згради Скупштине тада био велики број полицајаца, посебно са дугим цијевима.

- Полицајци су, када засједа парламент, присутни у повећаном броју. Можда је на том засједању било нешто видљивије њихово присуство, али не са дугим цијевима - истакао је он.

Политичка ситуација у РС је, нагласио је Чубриловић, стабилна све док највиша законодавна институција има већину, упркос опструкцији и физичком онемогућавању рада.

- Такви поремећаји у раду парламента наносе штету грађанима РС. То неће донијети ништа добро ни опозицији ни њиховом политичком интересу, чега они нису свјесни - додао је Чубриловић.

Он је рекао да су потпуно прихватили два од три захтјева опозиције, а да су понудили опозицији да ревизорски извјештај о извршењу буџета РС за 2016. годину заједно с консолидованим извјештајем Владе буде разматран на наредној сједници.

- То су одбили. То значи да њима није био циљ разматрање извјештаја, већ да се прави хаос - рекао је Чубриловић и додао да за сада нема довољно предложених тачака да буде сазвана нова сједница парламента.

На питање колико је добро да се у РС призивају неке врсте "македонског сценарија", Чубриловић је рекао да то поређење није адекватно, јер је некадашњи лидер опозиције у Македонији Зоран Заев добио већину у парламенту, али му предсједник није дао мандат за састав владе, због чега су избили протести.

- То није исто. Овдје мањина жели да насилним методама парализује рад Народне скупштине. У свакој демократији, па и овој, већина је та која доноси одлуке. Онај ко има 42 гласа у Скупштини доноси одлуке. Математика је неумољива, па и у демократији. Све остало је вануставно дјеловање ако немате већину. Рјешење је једно - обезбиједите већину и онда можете да радите и захтијевате шта хоћете - каже Чубриловић.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић истрајао је у тврдњи да је посљедња сједница нелегитимна и додао да ће инсистирати на смјени Чубриловића и министра полиције Драгана Лукача.

- Ући ћемо у Скупштину и стати испред предсједавајућег, од којег ћемо тражити да се почне понашати као човјек који штити парламент - рекао је Бореновић.

Скривање иза демократије

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да мањина жели да блокира рад скупштинске већине.

- У таквим околностима позивати се кобајаги на одбрану демократије је најобичнија будалаштина - каже она.

Предсједник СП-а Петар Ђокић сматра чистом глупошћу изјаву члана Главног одбора СДС-а Драгана Мектића да подржава "македонски сценарио" у РС који би наводно донио демократију, упозоривши да не треба заговарати идеје које воде насилним методама дјеловања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана