Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ: Сви нивои власти радиће за Српску

Жељка Домазет
Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ: Сви нивои власти радиће за Српску

Напредак у БиХ може се очекивати ако се будемо брзо и ефикасно договарали о стварима о којима постоји сагласност, а стрпљиво и споро без изласка у јавност разговарали о темама гдје постоје размимоилажења. Нажалост, овдје се посљедњих 20 година радило обрнуто и потрошено је много енергије, тврди замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић.

У интервјуу за “Глас Српске” Радмановић процјењује развој ситуације на нивоу БиХ након конституисања Представничког дома, говори о формирању осталих органа власти, европском путу БиХ, односима између Бањалуке и Сарајева након убједљиве изборне побједе СНСД-а и коалиционих партнера, те о случају заставе Српске у Предсједништву БиХ.

- Примјера ради, сложили смо се сви о европском путу БиХ, у којем је кључна ствар реализација обавеза из Реформске агенде и то треба радити и на томе инсистирати. Парламент БиХ мора да обезбиједи равноправност свих у БиХ, а онда се то мора показивати и кроз остале институције. Морамо имати договор о кључним стварима о којима се слажемо. То је важна теза за будућност БиХ - каже Радмановић.

ГЛАС: Очекујете ли да ће у законском року бити формиран Савјет министара БиХ?

РАДМАНОВИЋ: Припадам оптимистима и у животу и у политици, а због брзог формирања колегијума, очекујем да ће брзо доћи до формирања Савјета министара. Предсједништво почиње консултације, што је добро и чини ми се да постоје услови за брзо именовање предсједавајућег. Овог пута позиција предсједавајућег припада српском народу и наш приједлог ће бити Зоран Тегелтија. Након тога почињу разговори о ресорима.

ГЛАС: Да ли су СНСД и партнери постигли договор о кадровима за позиције у Сарајеву?

РАДМАНОВИЋ: Нисмо још о томе разговарали јер нам предстоји избор Владе Републике Српске, и то је сада приоритет. И ранијих година конституисање власти у Републици Српској завршавало је прије него у другим дијеловима БиХ. Предстоји нам не само формирање Владе РС него и усвајање економске политике и буџета. Још нисмо разговарали са партнерима. СНСД има приоритет, али то не значи да не водимо рачуна о својим коалиционим партнерима.

ГЛАС: Бошњачке странке тврде да с именовањем предсједавајућег Савјета министара не треба журити и да треба сачекати да буде конституисан Дом народа ФБиХ, а затим и Дом народа на нивоу БиХ. Да ли је то опструкција без основа?

РАДМАНОВИЋ: Тај захтјев је непотребан и погрешан. Дом народа није институција у БиХ која одлучује о избору Савјета министара БиХ. Чекати да буде изабран Дом народа могло би значити да нећемо до краја 2019. године имати Савјет министара. Овдје нема никаквог разлога да се чека. Услови за формирање Савјета министара постоје. Међутим, одлазећа екипа која је на нивоу БиХ нема разлога да било шта мијења и они би да остану на позицијама цијели овај мандат иако их народ није изабрао.

ГЛАС: Пуно полемике у БиХ се дигло због тога што српски члан Предсједништва Милорад Додик инсистира на томе да се у Предсједништву истиче застава РС. Како коментаришете ту ситуацију?

РАДМАНОВИЋ: Многе ствари у БиХ нисмо ријешили још од периода рата. Међу тим стварима је и употреба симбола. Покренућемо иницијативу о томе да би ствари биле изведене на чистац. Недовољно децидне ствари довеле су до тога да то питање тумачи како ко хоће и десила се цијела еуфорија због тога. Због тумачења ствари на свој начин из Сарајева добијамо беспотребне проблеме. У претходним периодима није било оваквог инсистирања као што Додик инсистира, али то не значи да је све то требало да створи овакву климу. Ми смо се раније задовољавали тиме да свако у свом кабинету има своја обиљежја. Сада смо видјели то друго лице људи који не дају да буду постављена обиљежја РС. Сада ћемо то тражити на свим мјестима.

ГЛАС: НАТО је активирао Акциони план за БиХ (МАП), а вама на адресу се често зна ставити примједба да сте својим потписом одобрили пут БиХ ка НАТО-у. Како то коментаришете?

РАДМАНОВИЋ: У БиХ о томе сви расправљају, а не знају о чему је ријеч. Нашли су један мој потпис и оптужују ме годинама. Ја стојим иза тог потписа. Прије 10 година парламент РС је донио декларацију у којој стоји да је јасно опредјељење и РС тај пут. Члан Предсједништва из РС није имао ништа друго него да то потпише. У складу са законом и декларацијом сам као предсједавајући потписао да се аплицира за Акциони план за чланство. Али, НАТО нас није примио док одређене ствари не буду ријешене. Сам Акциони план за НАТО није никакво чланство. То је дио реформи којима се прилагођава и друштво, а и војна структура. Ово није требало да дође у овом моменту. НАТО је важио као организација која добро процјењује стање у некој земљи и када је нестабилно не повлачи озбиљне потезе. Ово што су сада урадили или намјерно раде да погоршају ствари или су лоше процијенили стање у БиХ. Не личи на ту алијансу да у потпуно подијељеном друштву због НАТО-а дају да буду направљени одређени кораци. У Предсједништву неће бити сагласности за чланство јер сада постоји друга резолуција Народне скупштине која говори о војној неутралности и ко год био у Предсједништву из РС мора да поштује ову резолуцију.

ГЛАС: Шта ће за РС значити да сада имамо исте политичке структуре по вертикали и у РС и на нивоу БиХ?

РАДМАНОВИЋ: Значи да ће се на тај начин избјећи беспотребна кочења, чега смо били свједоци у претходне четири године, што је било катастрофално. На нивоу БиХ из РС имали смо људе који су радили против РС, а сада се то неће десити. Ако то успију и представници друга два народа, онда је то шанса за бржи напредак БиХ. У свему овоме морају се имати у виду и они који су најгори у посљедњих 20 година, а то су представници међународне заједнице. О томе сам говорио и прије десет година и сада су то сви схватили. Постоје читаве екипе које су дошле да нам помогну, а претворили су се у силу која је све покварила. Крајње је вријеме да им се каже да се помјере, ако већ немамо снаге да им кажемо да иду из БиХ. Имамо снаге да им кажемо да престану да одлучују. Схватио је то и високи представник.

ГЛАС: Шта су приоритети за БиХ у наредном периоду?

РАДМАНОВИЋ: Апсолутни приоритет је европски пут и о томе смо се сви сложили. Једна од битних ствари је и враћање власти домаћим институцијама. Једна је ОХР, а друга су странци у домаћим институцијама. Прије свега, мислим на стране судије у Уставном суду који покушавају да арбитрирају у БиХ, и то треба ријешити што прије. За то нам треба договор у БиХ, а морамо рећи да тог договора нема због Бошњака. Симптоматично је што се у БиХ неки боре за странце, а сви се у свијету боре против окупације, а и ово је нека врста окупације. Ми ћемо на томе инсистирати и даље. С друге стране, мало се помињу неки савјетници у институцијама који су такође странци, а ту прије свега мислим на странце у правосуђу и на томе треба инсистирати. Ми из РС и СНСД-а нећемо престати да инсистирамо на повратку одузетих надлежности. Наша трајна концепција је изворни Дејтонски споразум.

ГЛАС: Ако се буде предано радило на европском путу, може ли БиХ брзо добити кандидатски статус?

РАДМАНОВИЋ: Чини ми се да не може. Прошле четири године имали смо оптимистичне изјаве из Савјета министара и Предсједништва БиХ да ћемо врло брзо постати чак и чланови ЕУ, а нисмо успјели да дођемо ни до кандидатског статуса. Нереално је о томе размишљати до краја идуће године јер то не зависи само од нас и да смо у бољој позицији него што јесмо. Иду избори и за Европски парламент и више се неће говорити о БиХ и нема шанси да добијемо кандидатски статус до краја наредне године.

Амбасадори не заступају никога

 

ГЛАС: Један од потеза које је најавио Додик је и повлачење српских амбасадора. Као дугогодишњи члан Предсједништва БиХ, како оцјењујете рад актуелних амбасадора из РС?

РАДМАНОВИЋ: Ако се амбасадори из Предсједништва добро усмјеравају и бирају квалитетни кадрови, то је добро и за БиХ и њене ентитете, све народе и грађане. Ако се томе приступа као што се то чинило у претходне четири године и ако се на амбасадорске позиције бирају људи по личној наклоности и шаљу на добар посао, онда дођемо у ову ситуацију. Они не раде ни за БиХ а поготово не раде за свој народ, него само за себе. Доста труда смо уложили да у оквиру ДКП мреже најбољи дио буду управо амбасадори из српског корпуса. Бирали смо људе који знају радити тај посао и заступати и БиХ и свој народ. Сада смо дошли у обрнуту ситуацију. Сада не заступају никога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана