Nebojša Radmanović: Za stagnaciju kriv i Brisel

Željka Domazet
Nebojša Radmanović: Za stagnaciju kriv i Brisel

Sarajevo - Odgovornost za stagnaciju BiH ne leži samo na domaćim vlastima, nego i jednim dijelom na Evropskoj uniji, rekao je juče u Sarajevu član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović.

On je nakon sjednice Predsjedništva, komentarišući za danas najavljeno predstavljanje godišnjeg izvještaja EU o napretku zemalja zapadnog Balkana, rekao da nema detalja o izvještaju o napretku BiH, ali da je čuo da je riječ o najlošijem izvještaju do sada.

- Zašto je to tako, ima o čemu da priča EU i ovdje u Sarajevu i u Briselu. Tačno je da smo zbog toga najodgovorniji mi u BiH, ali svi oni koji smatraju da u tome nema odgovornosti EU se varaju. Brisel ne vodi dovoljno računa o onima koji žele da idu u EU, nego samo drži predavanja o tome šta nismo ispunili, a direktne pomoći nema. Slično se ponaša i Delegacija EU u BiH - smatra Radmanović.

Dodao je da BiH stagnira ili ide unazad od 2008. godine.

- Tada je Evropska komisija jasno kazala da nam ne dozvoljava da apliciramo za članstvo u EU, a imali smo iste uslove kao Crna Gora. Ona je aplicirala za članstvo i znamo gdje se danas nalazi - rekao je Radmanović.

Poručio je da, i pored svega, BiH ostaje privržena putu ka EU i da niko u BiH nije osporio taj put, ali da će trebati podstaknuti one koji budu izabrani na oktobarskim izborima da idu brže ka ispunjavanju uslova za članstvo. 

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je juče da je EU počela da gradi nove stubove politike proširenja, koja je više kredibilna i koja prvo adresira fundamentalna pitanja.

- Ovaj izvještaj ne predstavlja samo naš doprinos tome kako se boriti protiv umora od proširenja, već i protiv umora od reformi. On govori kako da se angažuju vlasti, kako se pobrinuti da građani ovih zemalja osjete beneficije procesa proširenja - istakao je File, koji će predstaviti izvještaje o napretku.

Radmanović je izrazio zadovoljstvo efektima učešća delegacije BiH koju je predvodio na zasjedanju Generalne skupštine UN, a posebno sastankom sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

- Mun se posebno interesovao za opšte izbore i situaciju nakon poplava. Rekao sam mu da pomoć nije stigla, bez obzira na to što su je mnogi obećali - naveo je Radmanović.

Predsjedništvo je donijelo niz odluka o prihvatanju više sporazuma, a usvojen je i izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za prvih šest mjeseci 2014. godine. Predsjedništvo je pokrenulo postupak za vođenje pregovora za zaključivanje ugovora o granici između BiH i Crne Gore.

Islamska država

Predsjedništvo juče nije dalo saglasnost za ustupanje tone municije i minsko-eksplozivnih punjenja za snage u Iraku koje se bore protiv Islamske države (IS), ali je zadužilo Ministarstvo odbrane BiH da obavi sve procedure koje podrazumijevaju mogućnost izdvajanja municije. Nebojša Radmanović je naveo da je Predsjedništvo, u skladu sa notom SAD, razmotrilo zahtjev za ustupanje dijela viška municije. Podvukao je da Predsjedništvo nije donijelo konačnu odluku o ovom zahtjevu niti odluku u vezi sa eventualnim pristupanjem BiH međunarodnoj koaliciji za borbu protiv IS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana