Nebojša Radmanović: Udar na slobodu medija

Ž. D.
Nebojša Radmanović: Udar na slobodu medija

Sarajevo - Iza inicijative da Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) ispita navode iznesene u programu Radio-televizije RS (RTRS) krije se pokušaj da budu ograničene novinarske slobode u RS, a, nažalost, ona dolazi od ljudi iz Srpske.

Izjavio je to za "Glas Srpske" delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Nebojša Radmanović komentarišući prijedlog koji je u utorak na inicijativu poslanika SDS-a usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH. Tim zaključkom od Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA zatraženo je da ispita navode iznesene u programu RTRS-a da su ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, OBA i neke strane obavještajne službe učestvovali u organizaciji protesta opozicije u Banjaluci održanog 14. maja. Protiv zaključka glasali su jedino poslanici SNSD-a koji smatraju da je tendenciozan i da je tim pitanjem trebalo da se bavi Narodna skupština RS.

- Ta inicijativa je neshvatljiva. Ono što se u zaključku traži od komisije sasvim je drugačije od obrazloženja. Nedostojno je čak i čovjeka koji je tek počeo da se bavi politikom da predloži ovakav zaključak. Druga stvar je šta stoji iza toga, a ja mislim da nije namjera da bude ispitana uloga navedenih ljudi. Ovo je pokušaj da se policijskim metodama pokuša uticati na slobodu medija - kaže Radmanović i dodaje da zadatak koji je dat nije u nadležnosti komisije.

Udruženje "BH novinari" saopštilo je da će pažljivo pratiti realizaciju zaključka Predstavničkog doma s obzirom na to da je zatraženo i saslušanje direktora RTRS-a Draška Milinovića i glavnog i odgovornog urednika agencije Srna Milice Džepine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana