Nebojša Radmanović: BiH neće glasati za sankcije Rusiji

Goran Maunaga
Nebojša Radmanović: BiH neće glasati za sankcije Rusiji

Glasanje stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u vezi sa Rusijom i Ukrajinom pokazalo je kakvo je stanje u BiH u kojoj niko nikoga ne priznaje, ne pita i ne prihvata zajedničke stavove.

Izjavio je to u intervjuu "Glasu Srpske" član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

- Predsjedništvo BiH jedino je nadležno za vođenje spoljne politike, a svi su umislili da mogu da vode spoljnu politiku, da njihova riječ bude važna - kaže Radmanović.

* GLAS: Poslije sastanka Savjeta ministara inostranih poslova EU, na kome su doneseni zaključci o BiH, o tome je malo govoreno. Šta oni znače?

RADMANOVIĆ: EU se konačno počela ozbiljnije baviti BiH iako zaključci Savjeta ministara inostranih poslova EU ne ulivaju neku posebnu nadu. Iz njih možemo zaključiti da je posljednjih godina i iz Evrope prema BiH vođena pogrešna politika, što je jedna velika novina. Osnovni zaključci koji govore o potrebi bržeg ekonomsko-socijalnog razvoja BiH nisu konkretni, ne pokazuju na koji bi način EU ili njeni organi mogli da pomognu BiH. To je kraj mandata jedne Evropske komisije koja je pokušala da iskoristi sam taj kraj da kaže nekoliko rečenica o BiH koje ne znače ništa u suštinskom napretku, bar ne u ovoj godini. Komentari koji su došli iz predstavništva Evropske komisije u BiH koji kažu da se sad pokazuje da Evropa nema alternativu, izgledaju potpuno smiješno u ovom momentu. Iz BiH, u konkretnim odnosima s EU, neće ništa biti u toku 2014. godine. Ozbiljne stvari će krenuti tek početkom 2015. godine nakon formiranja novih saziva vlasti u BiH.

* GLAS: Kako komentarišete to što su tri člana stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope postupila suprotno stavu Predsjedništva BiH o ukrajinskoj krizi i glasali za to da Ruskoj Federaciji bude onemogućeno glasanje u toj evropskoj instituciji?

RADMANOVIĆ: Glasanje je pokazalo kakvo je stanje u BiH. Da niko nikoga ne priznaje, ne pita, ne prihvata zajedničke stavove, a onda se neki drugi označavaju kao krivci za to. Predsjedništvo BiH jedino je nadležno za vođenje spoljne politike i bilo je sasvim normalno da naši delegati u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope pročitaju stavove Predsjedništva i da tako glasaju. Mi njima ne možemo to da naredimo, jer je način izbora sasvim drugi. Ali zbog korektnosti prema BiH oni su trebalo da slijede stav Predsjedništva koji je bio protiv glasanja za sankcije Rusiji. Nažalost, ne vidim da će se te stvari ubuduće popraviti. Za svaku osudu je takav stav članova parlamentarne delegacije u Savjetu Evrope, jer ne odražava stanje u BiH koje je riješio Ustav BiH, a to je način dolaska do takvih stavova.

 

 

Kompletan intervju možete prčitati u štampanom ili elktronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana