Небојша Радмановић: БиХ неће гласати за санкције Русији

Горан Маунага
Небојша Радмановић: БиХ неће гласати за санкције Русији

Гласање сталне делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе у вези са Русијом и Украјином показало је какво је стање у БиХ у којој нико никога не признаје, не пита и не прихвата заједничке ставове.

Изјавио је то у интервјуу "Гласу Српске" члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић.

- Предсједништво БиХ једино је надлежно за вођење спољне политике, а сви су умислили да могу да воде спољну политику, да њихова ријеч буде важна - каже Радмановић.

* ГЛАС: Послије састанка Савјета министара иностраних послова ЕУ, на коме су донесени закључци о БиХ, о томе је мало говорено. Шта они значе?

РАДМАНОВИЋ: ЕУ се коначно почела озбиљније бавити БиХ иако закључци Савјета министара иностраних послова ЕУ не уливају неку посебну наду. Из њих можемо закључити да је посљедњих година и из Европе према БиХ вођена погрешна политика, што је једна велика новина. Основни закључци који говоре о потреби бржег економско-социјалног развоја БиХ нису конкретни, не показују на који би начин ЕУ или њени органи могли да помогну БиХ. То је крај мандата једне Европске комисије која је покушала да искористи сам тај крај да каже неколико реченица о БиХ које не значе ништа у суштинском напретку, бар не у овој години. Коментари који су дошли из представништва Европске комисије у БиХ који кажу да се сад показује да Европа нема алтернативу, изгледају потпуно смијешно у овом моменту. Из БиХ, у конкретним односима с ЕУ, неће ништа бити у току 2014. године. Озбиљне ствари ће кренути тек почетком 2015. године након формирања нових сазива власти у БиХ.

* ГЛАС: Како коментаришете то што су три члана сталне делегације Парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе поступила супротно ставу Предсједништва БиХ о украјинској кризи и гласали за то да Руској Федерацији буде онемогућено гласање у тој европској институцији?

РАДМАНОВИЋ: Гласање је показало какво је стање у БиХ. Да нико никога не признаје, не пита, не прихвата заједничке ставове, а онда се неки други означавају као кривци за то. Предсједништво БиХ једино је надлежно за вођење спољне политике и било је сасвим нормално да наши делегати у Парламентарној скупштини Савјета Европе прочитају ставове Предсједништва и да тако гласају. Ми њима не можемо то да наредимо, јер је начин избора сасвим други. Али због коректности према БиХ они су требало да слиједе став Предсједништва који је био против гласања за санкције Русији. Нажалост, не видим да ће се те ствари убудуће поправити. За сваку осуду је такав став чланова парламентарне делегације у Савјету Европе, јер не одражава стање у БиХ које је ријешио Устав БиХ, а то је начин доласка до таквих ставова.

 

 

Комплетан интервју можете прчитати у штампаном или елктронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана