Ne zna se šta će biti sa migrantima iz Velike Kladuše

ATV
Ne zna se šta će biti sa migrantima iz Velike Kladuše

Još se ne zna šta će biti sa nekoliko stotina migranata koji su smješteni u preduzeću Miral u Velikoj Kladuši jer je juče istekao rok za njihov boravak u halama koje su zakupljene na određeni period.

Vlada Unsko-sanskog kantona, zaključila je Međunarodna  organizacija za izbjeglice, migrante treba da prebaci u kasarnu Ušivak kod Hadžića. Bilo gdje da su migranti smješteni, predstavljaju i bezbjednostnu prijetnju – poručio je to direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum gostujući u programu  ATV-a.

"Bilo gdje da su oni smješteni, da li to bilo u Sarajevu ili nekom drugom gradu u BiH, tu je problem, jer oni nisu ostvarili svoj cilj. Njihov je cilj da idu u Evropu. Oni su tu zaustavljeni i tu gdje oni budu, gdje se nalaze, gdje su smješteni, borave ili prebivaju – oni će tu praviti probleme. Zato i imamo te probleme koji su evidentirani na području USK-a, gdje je sigurno usložnjeno stanje bezbjednosti", rekao je Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

Dokaz za to je, kaže Ćulum, i posljednji incident u Bihaću kada je migrant napastovao 13-godišnjakinju. Iako u MUP-u Unsko-sanskog kantona kažu da situaciju poboljšava i mejra zabrane ulaska migranata na to područje, oni i dalje nađu način na dođu do Bihaća. Zamjenik ministra bezbjednsoti, Mijo Krešić, gostujući na ATV-u rekao je da BiH treba više da pregovara sa Evropskom komisijom radi usvajanja novih zakona o trentiranju migracija, ali i da uoži više napora da bi poboljšala bebjednost.

"Fokusiranje na sigurnosni aspekt, malo više humanitarni ne zapostavljati, može biti jedno od rješenja kad je u pitanju migrantska kriza u BiH. Mislim da će ruta ostati aktivna, možem obiti suočeni naredne godine sa manje-više ili istim brojem", rekao je Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

Pakete sa hranom, obućom i odjećom danas su u prihvatnim centrima za migrante podijelila humanitarna udruženja – Merhamet i organizacija Crvenog krsta u Bihaću. Samo u gradskoj organizaciji dnevno spreme oko 5 000 obroka, i bez pomoći drugih udruženja, kažu, ne bi mogli da pomognu u prehrani migranata. 

"Kad smo bili u najtežim situacijama, nismo stali, jer je Merhamet BiH bio i dalje evo pomaže, sa tri velika kombija. Tu je i hrana i odjeća i obuća i sve ostalo što je potrebno za migrante", kaže Abdulah Budimlić, predsjednik Gradske organizacije Crvenog krsta.
 
Najviše migranata je, i dalje, u Unsko-sanskom kantonu. Bihać i Velika Kladuša su mjesta odakle pokušavaju da pređu granicu sa Hrvatskom i domognu se Evropske unije. Procjenjuje se da je na području tog kantona oko dvije i po hiljade migranata. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana