Ne zna se ko je kriv za slupana službena vozila Centra za uklanjanje mina BiH

Vedrana Kulaga
Ne zna se ko je kriv za slupana službena vozila Centra za uklanjanje mina BiH

Sarajevo - Centar za uklanjanje mina u BiH muku muči sa vozilima koja su im oštećena u saobraćajnim nesrećama, jer ne uspijevaju da pronađu krivca, niti naplate štetu od osiguravajućih kuća.

Na to je ukazano u najnovijem izvještaju o radu centra u 2017. godini koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH. Iako su dobili pozitivno mišljenje revizora, pažnja im je skrenuta na nekoliko spornih pitanja, među kojima je i upotreba službenih vozila.

Na račun centra lani je iz zajedničke kase prebačeno gotovo šest miliona, a za upotrebu službenih vozila potrošeno je oko 204.000 KM. U njihovom voznom parku bila su 63 vozila, od čega devet nije korišćeno, jer je riječ o neispravnim vozilima sa velikim procijenjenim iznosom za popravke, 100 odsto štete na vozilu i slično.

Analizirajući poslovne knjige te institucije utvrđeno je da je za štetu na službenim vozilima prilikom pet nesreća u 2017. godini pribavljeni policijski zapisnici, ali da kada je riječ o pitanju rješavanja štete iz prethodne godine nije bilo značajnijih pomaka.

Prema podacima centra, za 11 oštećenih službenih vozila nije naplaćena odšteta od osiguravajuće kuće, jer ne postoji ili nije utvrđeno ko je druga strana u nesreći.

- U toku 2016. godine formirana je prvostepena komisija za štetu, čija je obaveza da sprovede postupak za utvrđivanje postojanja materijalne odgovornosti osobe za štetu koju je prouzrokovala upravljajući službenim vozilom. Na osnovu prezentovane dokumentacije konstatovali smo da je od osam slučajeva komisija u martu 2017. godine riješila jedan slučaj i utvrdila da radnik nije materijalno odgovoran za štetu iz 2014. godine, jer nije nastala namjerno ili iz krajnje nepažnje, a procijenjena je na oko 1.870 KM. Nisu dalje pokretani postupci za utvrđivanje odgovornosti - piše u izvještaju.

Revizori su menadžmentu podvukli da je potrebno propisati procedure za ispravno postupanje u nepredviđenim okolnostima sa posljedicama po vozni park kada štetnik nije poznat, te njima regulisati korake koji se moraju preduzeti u slučaju tih štetnih događaja.

Revizorima nije sve bilo čisto ni prilikom zapošljavanja. Na spisku zaposlenih lani je bilo u prosjeku 179 zaposlenih, a utvrđeno je da prilikom novog zapošljavanja nije uvijek postojala saglasnost nadležnih za prijem radnika.

Sporne isplate

Zaposleni u Centru za uklanjanje mina BiH imaju pravo na dodatak na platu, definisan odlukama Savjeta ministara BiH, za efektivno vrijeme provedeno u obavljanju dužnosti za inspektorske, deminerske i poslove deminerskog izviđanja te složene informatičko-aplikacijske poslove. Ta naknada je lani isplaćena za 91 radnika u ukupnom iznosu od 119.218 KM.

- Utvrđeno je da ima slučajeva gdje je neosnovano naplaćen ili nenaplaćen dodatak te da ima kašnjenja unosa podataka u bazu, ali i grešaka prilikom popunjavanja obrasca. Odluka o korekciji za cijelu godinu donesena je tek u decembru 2017, jer stručni kolegijum centra nije u kontinuitetu razmatrao izvještaje nadležne komisije - utvrdili su revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana