Не зна се ко је крив за слупана службена возила Центра за уклањање мина БиХ

Ведрана Кулага
Не зна се ко је крив за слупана службена возила Центра за уклањање мина БиХ

Сарајево - Центар за уклањање мина у БиХ муку мучи са возилима која су им оштећена у саобраћајним несрећама, јер не успијевају да пронађу кривца, нити наплате штету од осигуравајућих кућа.

На то је указано у најновијем извјештају о раду центра у 2017. години који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ. Иако су добили позитивно мишљење ревизора, пажња им је скренута на неколико спорних питања, међу којима је и употреба службених возила.

На рачун центра лани је из заједничке касе пребачено готово шест милиона, а за употребу службених возила потрошено је око 204.000 КМ. У њиховом возном парку била су 63 возила, од чега девет није коришћено, јер је ријеч о неисправним возилима са великим процијењеним износом за поправке, 100 одсто штете на возилу и слично.

Анализирајући пословне књиге те институције утврђено је да је за штету на службеним возилима приликом пет несрећа у 2017. години прибављени полицијски записници, али да када је ријеч о питању рјешавања штете из претходне године није било значајнијих помака.

Према подацима центра, за 11 оштећених службених возила није наплаћена одштета од осигуравајуће куће, јер не постоји или није утврђено ко је друга страна у несрећи.

- У току 2016. године формирана је првостепена комисија за штету, чија је обавеза да спроведе поступак за утврђивање постојања материјалне одговорности особе за штету коју је проузроковала управљајући службеним возилом. На основу презентоване документације констатовали смо да је од осам случајева комисија у марту 2017. године ријешила један случај и утврдила да радник није материјално одговоран за штету из 2014. године, јер није настала намјерно или из крајње непажње, а процијењена је на око 1.870 КМ. Нису даље покретани поступци за утврђивање одговорности - пише у извјештају.

Ревизори су менаџменту подвукли да је потребно прописати процедуре за исправно поступање у непредвиђеним околностима са посљедицама по возни парк када штетник није познат, те њима регулисати кораке који се морају предузети у случају тих штетних догађаја.

Ревизорима није све било чисто ни приликом запошљавања. На списку запослених лани је било у просјеку 179 запослених, а утврђено је да приликом новог запошљавања није увијек постојала сагласност надлежних за пријем радника.

Спорне исплате

Запослени у Центру за уклањање мина БиХ имају право на додатак на плату, дефинисан одлукама Савјета министара БиХ, за ефективно вријеме проведено у обављању дужности за инспекторске, деминерске и послове деминерског извиђања те сложене информатичко-апликацијске послове. Та накнада је лани исплаћена за 91 радника у укупном износу од 119.218 КМ.

- Утврђено је да има случајева гдје је неосновано наплаћен или ненаплаћен додатак те да има кашњења уноса података у базу, али и грешака приликом попуњавања обрасца. Одлука о корекцији за цијелу годину донесена је тек у децембру 2017, јер стручни колегијум центра није у континуитету разматрао извјештаје надлежне комисије - утврдили су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана