Ne prestaju osude na informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH

RTRS
Ne prestaju osude na informaciju Ministarstva bezbjednosti BiH

Banjaluka - Ne prestaju burna reagovanja organizacija i pojedinaca koji su, u Informaciji Ministarstva bezbjednosti BiH, a koju je objavio portal index.ba, označeni kao bezbjednosna prijetnja po BiH.

Poručuju da nisu nikakva prijetnja i da ne može biti stavljen znak jednakosti između njih i onih koji predstavljaju najveći bezbjednosni izazov – vehabijskih pokreta.

Mi smo patriotska organizacija. Volimo svoje i poštujemo tuđe. Ovo je odgovor Veterana Republike Srpske i predsjednika njihovog Udruženja Duška Vukotića, na informaciju Ministarstva bezbjednosti, koja je i pored oznake "tajno" procurila u javnost.

- Ne smatram da sam prijetnja ikome, nego, očigledno, oni nemaju svoj identitet ili su se pokolebali u identitetu. Imaju problema sami sa sobom i žele ga naći tamo gdje on ne postoji - kaže Vukotić.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić je eksponent politike koja je stvarna opasnost po BiH, a posebno po Republiku Srpsku u njene institucije, poručuje vojvoda Slavko Aleksić iz Bileće. Dodaje da ni on ni drugi koje je ministarstvo prozvalo, nisu bezbjednosna prijetnja. Istog stava i Aleksićevi bivši saborci.

- Mišljenja sam da sigurno nije nikakva bezbjednosna opasnost ni za koga, pa ni za BiH. To je jedan izuzetno častan i pošten čovjek, veliki srpski borac i bio je jako angažovanu posljednjem ratu i pomogao je u stavaranju Republike Srpske - poručio je Veselin Vujović, predsjednik Boračke organizacije Bileća.

Ravnogorskom pokretu jasno je šta se krije iza ovakvih informacija. Kažu, riječ je o političkim odlukama u kojima učestvuju i Srbi, sa ciljem da se dodvore.

- Postoji zvanična politika od institucija i bezbjednosnih agencija koje su po nalogu stranaca i muslimanskog rukovodstva morali da ravnogoski pokret stave u kontekst vehabijskih i drugih pokreta radikalnih struja - kaže Jovo Vukelj, potpredsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske.

I dok Mektić mjesecima tvrdi da u Srpskoj postoje paravojne formacije, upirući prstom upravo na organizacije i pojedince koje je njegovo ministarstvo označilo kao prijetnju, njegov stranački kolega Miladin Stanić, smatra suprotno.

- U Republici Srpskoj nema paravojnih formacija. Jer paravojna formacija podrazumijeva da ima svoju bazu, ima naoružanje, taktiku. A ako zatreba, ne daj Bože, svi ćemo mi biti paravojna formacija u Republici Srpskoj - tvrdi Miladin Stanić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nikola Špirić iz SNSD smatra da Mektić praveći spiskove i liste za odrstrel svega što je srpsko, gradi sebi da ga mentori zadrže na sadašnjoj poziciji i kada prođu izbori u oktobru. U izjavi za Srnu Špirić je rekao da Mektić u borbi za vlastite potrebe ne preza ni od čega, pa su mu, odavno, glavne mete Srpska i njene institucije, a sada je, dodaje, udario i po Rusiji.

- Spiskovima i izvještajima, Mektić pravi problem građanima Rusije da i turistički posjete ove prostore ili kao promotori kulture, sporta, tradicije, a da ne govorimo o investicijama i ekonomskoj saradnji. Njegove izjave nemjerljivo su štetne po srpski narod, a ne samo po Republiku Srpsku. Njegovo neznanje i bahatost trebalo bi biti sankcinisano u skladu sa zakonom ali, nažalost, više uticaja i nadzora nemaju ni parlamentarne komisije niti vrh njegove stranke, SDS, koja je rascjepkana i obezglavljena - napominje Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH. 

To što je informacija dospjela u javnost, prije nego što su je razmotrili članovi nadležne komisije u Parlamentu BiH, ozbiljno je krivično djelo, upozoravaju stručnjaci.

- Krajnje vrijeme da neko potegne pitanje odgovornosti, da kvalitetnom istragom dođemo do onoga koji je izašao u javnost sa nečim što nije trebalo - ističe Denis Hadžović, direktor Centra za bezbjednosne studije BiH.

U međuvremenu, SIPA, kako je saopšteno iz te agencije, u kontinuitetu prati sve pojave i grupe koje na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju bezbjednosti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana