Не користе прилику за уштеде и унапређење

Ведрана Кулага
Не користе прилику за уштеде и унапређење

Сарајево - Расположиве ресурсе е-владе, којима се умањују поједини издаци и унапређује пословање, тренутно не користи више од половине институција на нивоу БиХ, а не постоје ни приједлози, ни иницијативе да таква слика буде промијењена.

Показује то дио из ревизорског извјештаја Генералног секретаријата Савјета министара БиХ за прошлу годину, који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.

Расположиве ресурсе е-владе, према тим подацима, користе 32 од 75 институција на нивоу БиХ. У извјештају се напомиње да је предуслов за коришћење е-влада сервиса то да институције имплементирају линк до зграде Савјета министара БиХ. Једна од опција је повезивање путем постојећих мрежа у власништву институција БиХ, чиме би се, наглашавају ревизори, направиле уштеде за закуп водова до е-владе.

- Уочено је да не постоје иницијативе, нити анализе о томе како се институције које тренутно нису корисници услуга е-владе, могу повезати у овај систем путем мрежа у власништву институција БиХ. На овај начин би се за већину њих могла обезбиједити интернет услуга и тиме би се значајно смањили трошкови - наводи се и додаје да би се коришћењем неких услуга могао постићи и напредак у пословању.

Ревизори наводе да је ту и могућност бесплатног коришћења и других услуга, попут и-мејла, интернет портала, антивирусног рјешења, мониторинга, а институције не би морале ни да ангажују сопственог IT експерта, што је такође значајна уштеда.

Одређених препрека има и на нивоу институција које су дијелом задужене за ова питања. Наиме, у извјештају ревизора је наведено да је Генерални секретаријат лани запримио пет додатних захтјева за приступ ресурсима е-владе, којима нису удовољили, наводећи како би проширивањем броја институција могао бити угрожен квалитет пружања услуга за институције које тренутно користе ресурсе.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана