Не би требало бити проблема око објављивања резултата у Српској

Срна
Не би требало бити проблема око објављивања резултата у Српској

Бањалука - Директор Републичког завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић изјавила је данас да не би требало бити проблема у вези са активностима везаних за објављивање резултата пописа у Српској у контексту недавно усвојеног Закона о обради и објављивању резултата пописа у Републици Српској.

"Закон је потпуно јасан када су у питању пописне базе. Посао јесте тежак у смислу обраде података, али то је посао струке и то треба да се заврши, тако да не очекујемо и не би требало бити проблема", рекла је Чичковићева новинарима након састанка са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим.


Она је навела да тај закон иде својом редовном процедуром и да се, када буде објављен, и од момента ступања на снагу тог закона, у року до шест мјесеци објављују резултати пописа.

Чичковићева је подсјетила да је пописна грађа у заједничком обрадном мјесту у Источном Сарајеву, односно да је тамо јединствена база података, те да ту базу података, у складу са законом који каже да је та база података јединствена и да је власништво све три статистичке агенције у БиХ, а у складу са потписаним протоколом из 2013. године, примају све три статистичке агенције.

Иванцов је рекао да резултати пописа становништва морају бити коректни ради бољег развоја земље.

Он је оцијенио да је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић преурањено објавио резултате пописа становништва и да је претходно било потребно добити сагласност свих страна у том поступку.

Руски дипломата је истакао да доношење закона о објављивању резултата пописа у Српској представља једну од варијанти, односно опција ако неће бити постигнут консензус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана