Nazire se novi sastav Vlade Republike Srpske

ATV
Nazire se novi sastav Vlade Republike Srpske

Banjaluka - U Vladi se uveliko piše ekspoze, razgovara i pregovara. Polako se nazire novi sastav Vlade Srpske. Kako ATV saznaje, u novi će mandat veliki broj aktuelnih ministara.

Novo ime stiže u ministarstvo finansija - tu će Zora Vidović iz Poreske Uprave. Alen Šeranić, izvjesno je, baviće se zdravstvom. Boris Pašalić nije daleko od poljoprivrede, a interesantno je da se DNS-ov Dragutin Rodić pominje kao ministar saobraćaja. 

U izvršnu vlast mogao bi da uđe i dosadašnji direktor Pedagoškog zavoda RS, Predrag Damjanović i to kao ministar Prosvjete i kulture Republike Srpske. Damjanović  u kratkom telefonskom razgovoru nije htio mnogo da otkriva. Poručio je da će o svemu govoriti kada bude zvanično. Jedno od 16 ministartsva pripasće NDP-u, a lider partije Dragan Čavić baš danas je boravio u zgradi Vlade. 

Tvrdi da se nije sastao sa mandatarom za sastav nove Vlade Radovanom VIškovićem, ali da bi i to uskoro trebalo da se desi. Tada će, kaže, znati koje ministarstvo dobija NDP.

"Kad je upitanju NDP mi trebamo da dobijemo jedno mjesto ministarstvo. Na stolu su neke od alternativa. I naravno ja u ovom trenutku ne mogu da kažem ko je su to i šta.. Ali za svako ministarstvo za koje dobijemo priliku da se dokazujemo u vršenju izvršne vlasti mi ćemo da ti adekvatno rješenje koje će dati puni kapacitet radu vlade u naredne 4 godine. Nismo razgovarali o imenima, o tome ćemo narednih par dana imati novi ciklus razgovora", rekao je lider NDP-a, Dragan Čavić.

O Ministarstvima koja će pripasti DNS-u, mnogo ne otkriva ni lider partije Marko Pavić. Kaže, o tome tek treba da razgovara sa mandatarom. Iako je, kako saznajemo, na tu temu već razgovarao ne samo onomad kad su zvanično išli na pregovore, Marko Pavić očigledno još nije načisto da li će i u kojem kapacitetu u izvršnu vlast.

"Ma nema nagađanja, sto puta vam kažem nemojte mene tamo gdje babe vračare odlučuju. Mene zovite kad su neke činjenice, a ne da ja sad vama nagađam. Otkud ja znam", kaže predsjednik DNS-a, Marko Pavić.

Kako ATV saznaje, Paviću su ponuđena dva resora i to jedno koje popunjava Srbin, a drugo Bošnjak. Izvjesno je da će jednog ministra dati i Nedeljko Čubrilović.  U Izvršnu vlast će i dobojska grupa bivših SDS-ovaca, na čelu sa Obrenom Petrovićem koji bi već u srijedu na tu temu trebalo da razgoavara sa mandatarom Radovanom Viškovićem. 

Jedno ministartvo dopalo je i Ujedinjenu Srpsku. Ono što je sigurno, Srebrenka Golić ostaje u svom ministarstvu. Petar Đokić mogao bi da zadrži stolicu Ministra energetike i rudarstva, dok se još ne zna ko bi mogao da bude ministar novog Ministarstva privrede. 

Socijalisti bi sigurno trebalo da imaju još jedno ministarstvo. Još nije poznato da li će HDZ imati i dalje mjesto u izvršnoj vlasti, a jedno od 5 bošnjačkih, pripašće najvjerovatnije SDA. U izvršnoj vlasti, kako nezvanično saznajemo, trebali bi da ostanu i Anton Kasipović i Zlatan Klokić. Najinteresantnije je svakako mjesto ministra unutrašnjih poslova. 

Već smo naviknuti da se to ime pojavi uoči sjednice parlamenta na kojoj se bira Vlada. Kako saznajemo, Dragan Lukač ima velike šanse da ostane ministar, iako ne trba začuditi ni ako stigne ponuda za ministarstvo odbrane BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana