Natpolovična podrška SNSD-u

Svjetlana Šurlan
Natpolovična podrška SNSD-u

Banjaluka - Godinu pred održavanje opštih izbora u BiH najveću podršku ima SNSD za koji se opredijelilo 53 odsto opredijeljenih glasača, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija "Ipsos".

Ova agencija sa sjedištem u BiH, koja je dio grupacije "Ipsos Adrija", sprovela je istraživanje javnog mnjenja polovinom septembra kako bi utvrdila opredijeljenost birača uoči opših izbora 2018. godine.

Rezultati istraživanja su pokazali da je među opredijeljenim biračima, kojih je 32 odsto, druga stranka po snazi SDS za koji se izjasnilo njih 22 odsto. Sve preostale stranke imaju jednocifren rejting i slijede DNS sa osam i PDP sa sedam odsto. Preostale stranke u RS imaju podršku ostalih deset odsto glasača.

- U odnosu na isti period 2016. godine, bitna razlika je pad rejtinga NDP-a sa osam na tri odsto. Tadašnji rejting je bio vjerovatno u pozitivnoj korelaciji sa lokalnim izborima i kandidaturom Dragana Čavića u ime ove stranke za gradonačelnika Banjaluke - objasnili su u "Ipsosu".

Istraživanjem je obuhvaćena i FBiH, odnosno puls birača prema strankama čije je sjedište u tom entitetu. Rejting stranaka u FBiH među 30 odsto opredijeljenih glasača je u odnosu na isti period prošle godine doživio blage promjene.

Rezultati istraživanja su pokazali da SDA i dalje uživa najveću podršku i za ovu stranku se opredijelilo 31 odsto glasača iz kontingenta opredijeljenih. Drugi po snazi je HDZ BiH sa 21 odsto, a slijede SDP BiH sa 14 odsto, DF sa 11 odsto i SBB BiH sa sedam procenata.

Najveća razlika u odnosu na 2016. godinu je pad rejtinga DF-a, koji je lani držao drugu poziciju sa 18 odsto, te porast rejtinga HDZ-a BiH sa 16 odsto iz septembru 2016. godine.

U "Ipsosu" naglašavaju da rezultati za FBiH treba da budu uzeti s rezervom, jer svaki četvrti ispitanik nije želio da se izjasni kome bi dao glas pa je baza za izračunavanje rejtinga vrlo mala, što povećava prostor za statističku grešku. U ovoj agenciji navode da se u RS situacija u vezi sa izlaznošću na izbore i pozicijom pojedinih stranaka nije znatno promijenila u odnosu na ranija istraživanja, ali da analizu treba uzeti s rezervom jer svaki treći ispitanik ne želi da se izjasni kome bi dao glas.

Rezultati istraživanja pokazali su da bi 44 odsto ispitanih sigurno izašlo na izbore, dok je udio sigurnih glasača nešto niži u urbanim područjima, a veći na istoku RS i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. U "Ipsosu" ističu i da je prirodno da će izlaznost rasti kako se budu približavali izbori.

- Izneseni podaci odnose se na dva talasa istraživanja sprovedena u septembru 2016. i 2017. godine na uzorku od 1.000 ispitanika za svaki talas, reprezentativnim za BiH za opštu populaciju od 18 i više godina starosti - rekao je direktor "Ipsosa" u BiH Julijan Komšić i dodao da su podaci prikupljeni terenskom anketom primjenom CAPI metoda.

Lažna istraživanja

Iz "Ipsosa" su upozorili da je određeni broj objavljenih istraživanja u vezi sa rejtingom političkih partija i kandidata bio lažan i da su se pojedini mediji bez osnova pozivali na "Ipsos".

- Niko ko je objavio te podatke nije dobio od agencije "Ipsos" bilo kakve rezultate istraživanja niti je kontaktirao sa našom agencijom da provjeri autentičnost istraživanja ako su ih dobili od trećih strana, što je takođe moguće ako su istraživanje dobili od naših naručilaca. Istina je da takvo naše istraživanje ne postoji, da su podaci izmišljeni i da je javnost dovedena u zabludu - istakli su u "Ipsosu" i pojasnili da su radili i rade istraživanja o istoj temi, ali da rezultati ne odgovaraju onima koji su ranije objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana