Natalija Trivić, kandidat Ujedinjene Srpske za odbornika u Skupštini grada Banjaluka: Znanje, energija i volja ključ za razvoj

PR
Natalija Trivić, kandidat Ujedinjene Srpske za odbornika u Skupštini grada Banjaluka: Znanje, energija i volja ključ za razvoj

Želimo da građani glasno definišu probleme sa kojima se susreću i način na koji oni vide moguću kreaciju pozitivnih ishoda. Želimo da damo šansu građanima da upravljaju gradom. Njihovi prijedlozi rješenja su programska ponuda Ujedinjene Srpske, kaže kandidat Ujedinjene Srpske za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Natalija Trivić.

Samo nekoliko dana ostalo je do kraja kampanje tokom koje ste održali mnogo tribina. Jeste li zadovoljni reakcijama sugrađana na programe Ujedinjene Srpske?

Ostalo je još nekoliko tribina, a mnogo mjesnih zajednica već smo obišli. Komunikacija sa sugrađanima bila nam je izuzetno značajna jer želimo da oni glasno definišu probleme sa kojima se susreću i način na koji oni vide moguću kreaciju pozitivnih ishoda. Želimo da damo šansu građanima da upravljaju gradom. Njihovi prijedlozi rješenja su programska ponuda Ujedinjene Srpske. Svjesna sam činjenice da je većina građana izgubila nadu da se bilo šta može promijeniti u njihovim sredinama, jer su izgubili povjerenje u političare. Dobiti njihovo povjerenje je veliki izazov i jedino moguć kroz iskrenu namjeru i korake čije rezultate će moći istinski osjetiti u svojim sredinama. Pored novca koji je neophodan za egzistenciju svake porodice, važno je htjenje da se pokaže inicijativa i preduzmu konkretne mjere čiji će se rezultati direktno odraziti na dobrobiti naših građana. Vrijeme obećanja i lažnih nadanja je iza nas. Građani bi trebalo da prepoznaju našu iskrenu namjeru da zajedničkim naporima kroz program Ujedinjene Srpske, utičemo na razvoj Banjaluke u svim segmentima. Stoga, pozivamo ih da na večerašnjem centralnom mitingu na Trgu Krajine u Banjaluci, u 20 časova, još jednom čuju naše namjere, a nakon toga da uživaju u muzici poznatog beogradskog benda "Neverne bebe".

Akcenat jednog dijela programske ponude Ujedinjene Srpske je i poboljšanje uslova života mladih, jer kažete da Banjaluku vidite kao grad mladosti. Šta biste izdvojili kao najvažnije stvari koje se odmah moraju mijenjati?

Kao majka dvoje djece suočavam se sa činjenicom, kao i većina roditelja sa kojima sam razgovarala, da djeca i mladi u Banjaluci nemaju osmišljene aktivnosti i sadržaje po njihovoj mjeri, mjeri novih generacija. Šta znači imati park bez namjenski osmišljenih prostora za igru i razonodu prilagođenu različitim uzrastima i interesima djece? Šta znači biti talentovan ukoliko vas samo tapšu po ramenu za uspješne rezultate i to sa pravom, ali tu staje sva priča o uspješnim mladim ljudima koji bi trebalo da se usavršavaju i vode nas u budućnost. Osnivanjem instituta za inteligentnu i talentovanu djecu i multimedijalnog centra za mlade možemo mnogo pomoći. Pronatalitetna politika svakog grada ne treba da je samo mrtvo slovo na papiru već podsticaj roditeljima u smislu subvencija ili oslobađanja od plaćanja određenih naknada. Besplatan parking nosiocima porodičnog prava, besplatno pohađanje vannastavnih aktivnosti djece i subvencije za javni prevoz samo su neke od mjera za višečlane i socijalno ugrožene porodice koje ne iziskuju direktno novac iz budžeta grada već ustupak grada navedenim korisnicima tog prava. Mnogo bi lakše bilo i roditeljima kada bi se postavili isti uslovi za upisivanje djece u vrtiće, javne i privatne, i niz drugih stvari koje bi bile podsticaj omladini da se edukuje i gradi svoj život zdravo, učeći se pravim životnim vrijednostima. Naše analize su pokazale da sve navedeno ne zahtijeva velika finansijska ulaganja. Naprotiv, najčešće novac nije presudan faktor koji određuje možemo li nešto postići ili ne. Mnogo važniji su volja i htjenje da nešto uradimo.

Ovih dana mnogo ste komunicirali i sa starijom populacijom u Banjaluci. Šta oni mogu da očekuju?

Kvalitet života penzionera u Banjaluci je minimiziran i svodi se na opstanak. Penzije i ostala primanja dovoljna su samo za egzistenciju, što je poražavajuće i nedostojno ličnosti čovjeka koji je radni vijek bespoštedno proveo zalažući se za razvoj zemlje u kojoj danas kako-tako živimo. Svaka penzija je unaprijed potrošena jer pored osnovnih namirnica, minimalnih davanja za režije i lijekove bez kojih se "baš ne može", ne preostaje ni za šta više. Otežavajuća okolnost je i ta što penzije često budu jedino sredstvo i za izdržavanje djece koja nisu zaposlena. Prvi korak je poboljšati zdravstveno-socijalni status penzionera kroz posebne liste za manja čekanja u ambulantama, redovne kućne posjete za teže oboljele, nabavkom pokretnog ultrazvuka, subvencije za plaćanja vode, struje i javnog prevoza... Značajan segment kvaliteta života penzionera je razonoda i slobodno vrijeme. Uređenje prostora za kreativne i rekreativne aktivnosti, za druženje i razonodu, ali i organizovanje događaja za stariju populaciju je jedan od prioriteta Ujedinjene Srpske.

Biografija

Natalija Trivić je rođena 1980. u Banjaluci. Magistrirala je produkciju medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gdje pohađa i doktorske studije.

Višegodišnju karijeru u medijima zaokružila je na mjestu direktora Televizije RS, nakon čega je rukovodila Direkcijom za marketing "Optima grupe". Trenutno je zaposlena u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS na mjestu savjetnika ministra. Direktor je Internacionalnog festivala kulture "Dukatfest". Udata je i majka dvoje djece. Potpredsjednik je Ujedinjene Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana