Настављено суђење Бејтићу за злочине на Казанима

Срна
Настављено суђење Бејтићу за злочине на Казанима

Сарајево - У наставку обновљеног суђења Самиру Бејтићу за злочине почињене на Казанима код Сарајева, свједок Кантоналног тужилаштва у Сарајеву Осман Гежо рекао је да је изјаву у истрази 1994. године дао под присилом.

Предсједавајући Судског вијећа Јасенко Ружић навео је да је Врховни суд Федерације БиХ указао на исказ свједока Османа Геже као контрадикторан, преноси Бирн.


Свједок је, како је истакао предсједавајући судија, давао различите изјаве у истрази и касније на главним претресима, те му је предочио дио исказа из 1994. године у којем је навео да је у земуници на локалитету Богушевац код Сарајева видио оптуженог Бејтића како узима сабљу у руку и забија је у врат Ергина Николића.

Гежо је одговорио да се не сјећа те изјаве јер је био малтретиран, те да је под притиском дао исказ.

"Малтретиран сам од органа који су водили истрагу 1994 године. Ја сам видио гужву, било је пуно људи, видио сам и Цацу. Био је мркли мрак у земуници. Бејтића одраније нисам знао, тада га нисам ни познавао. Било је још оних који су се звали као Самир", изјавио је Гежо.

Он је напоменуо да је тек касније, кроз свједочења других, чуо за убиство војника, те прецизирао да на њега није вршен притисак приликом испитивања на суђењу.

Бејтић је оптужен да је као припадник Десете брдске бригаде такозване Армије БиХ 1993. године учествовао у премлаћивању Ергина Николића и Душка Јовановића, након чега их је заједно са групом војника и Мушаном Топаловићем Цацом одвезао на локалитет Богушевца, гдје су у земуници наставили злостављање, а потом их убили.

Он је оптужен и за друге злочине почињене на локалитету Казани.

Свједок Суад Омановић рекао је да остаје при раније датим изјавама, као и Сњежана Јовановић, која је позвана у својству оштећене јер јој је убијени Душко Јовановић отац.

Омер Тенџо каже да је у рату ријетко виђао оптуженог Бејтића јер је "нон-стоп био на терену".

"Долазећи у команду на Бистрик, понекад бих у пролазу видио Бејтића. Не сјећам се јесам ли ишао на привођење неких лица заједно са Жигом, Хоџићем и Бејтићем", додао је Тенџо.

Свједок Тенџо истакао је да је за вријеме истраге био малтретиран и да су му због тортуре остала само четири зуба у вилици.

Суђење Бајтићу биће настављено 14. децембра.

Пред Кантоналним судом у Сарајеву четврти пут се води поступак против Самира Бејтића.

Врховни суд Федерације БиХ укинуо је прошле године посљедњу пресуду Кантоналног суда у Сарајеву којом је Бејтић ослобођен оптужби за злочине почињене на Казанима код Сарајева, а предмет је поново враћен на суђење Кантоналном суду у Сарајеву.

Кантонални суд у Сарајеву ослободио је и у децембру 2011. Бејтића оптужби, док је 2006. Бејтић био осуђен на четрнаест и по година затвора.

Бејтић је прије 14 година ухапшен у Њемачкој, одакле је изручен БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана