Наставља се криза у ФБиХ: Хрвати улажу вето на изборне јединице

nezavisne.com
Наставља се криза у ФБиХ: Хрвати улажу вето на изборне јединице

Сарајево - Хрватски представници у Федерацији БиХ искористит ће све могућности да заштите своја права, па и могућност улагања вета, како би заштитили свој национални витални интерес.

Рекао је ово за “Независне” Маринко Чавара, предсједник Федерације БиХ, коментаришући одлуку Представничког дома Парламента ФБиХ, који је у сриједу са 65 гласова, без присуства Клуба ХНС-а, изгласао Закон о изборним јединицама и броју мандата у Парламента ФБиХ.

Овом одлуком Парламента политичка криза у Федерацији БиХ се продубила јер уколико Хрвати уложе вето, што произлази из Чаварине изјаве, посла ће бити и за Уставни суд БиХ. Како ће се одвијати даља ситуација, зависи и од Дома народа ФБиХ, а Чавара истиче за “Независне” да се нада да овај дом неће подржати приједлог, који је, према његовом мишљењу, неуставан јер је супротан одлуци Уставног суда БиХ.

“Циљ предложеног закона је осигурати да се и даље настави могућност да Бошњаци бирају и Србе и Хрвате у клубове народа у Парламенту ФБиХ, како би се Федерацијом управљало једнострано од стране Бошњака”, рекао је Чавара. Истиче да ће учинити све како би заштитио Устав и интересе хрватског народа.

“Овај закон не може доживјети проглашење”

“Преузимајући дужност дао сам присегу да ћу поштивати Устав, поштујући легитимитет и законитости. Овај закон не може доживјети проглашење, он значи негирање институција БиХ”, каже Чавара.

Изразио је увјерење да се неће десити ситуација да закон дође њему на потпис, јер као предсједник ФБиХ дужан је потписати сваки акт, и још једном поновио да се нада да Дом народа неће усвојити закон.

Закон о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ по хитном поступку предложили су посланички клубови СДА, СББ-а ДФ-а и СДП-а и српски делегат у Дому народа ФБиХ Предраг Којовић. Они тврде да закон имплементира одлуку Уставног суда БиХ у предмету “Љубић”, те да нема никакве препреке да Уставни суд БиХ подржи овај приједлог.

Џенан Ђонлагић, предсједавајући Клуба ДФ-а у Представничком дому ФБиХ, истиче да је приједлог добар и да је ово посљедњи покушај у овом мандату да се ријеши проблем како би се могли имплементирати резултати октобарских избора у ФБиХ. Сигуран је да у Дому народа постоји натполовична већина да закон добије подршку, а да ће и уколико Клуб Хрвата у овом дому уложи вето, Уставни суд БиХ у року од 30 дана донијети одлуку која ће бити у корист закона.

С њим се слаже и његов колега Анер Жуљевић (СДП), делегат у Дому народа ФБиХ, који тврди да предложени закон није у колизији с Уставом и законима.

На упит шта ће се десити уколико Чавара одбије потписати закон, казао је да би то било јасно кршење Дејтонског и Вашингтонског споразума.

“Мислим да се ради о изјавама које мало треба да потпале политичку ситуацију”, казао је Жуљевић, додавши да би Чавара починио кривично дјело уколико би одбио потписати закон који је добио већину гласова у оба парламента и за који је Уставни суд БиХ рекао да не угрожава витални национални интерес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана